Co lidi na Plzni láká

Historické jádro města. Plzeňské historické centrum láká především kostelem svatého Bartoloměje, renesanční radnicí a řadou zachovaných historických domů

Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Zoologická zahrada. Zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Plzni. Velký zájem je také o Dinopark, který se nachází v jejím areálu

Foto: DENÍK/Vlastimil Leška

Plzeňský pivovar. Areál pivovaru do Plzně přitáhne řadu zahraničních turistů. Podobné je to také s pivovarským muzeem

Foto: DENÍK/Vlastimil Leška

„Podobné výzkumy beru spíše s rezervou, ale samozřejmě mají určitou vypovídací hodnotu. Navíc ten poslední se netýkal pouze Plzně,“ říká Kristina Štěpánová z odboru prezentace a marketingu plzeňského magistrátu. Podle ní je ale pravda, že ještě před několika lety ani samotná Plzeň v podobných průzkumech nedopadala nejlépe.

„Situace se změnila. V Plzni v poslední době vznikla třeba řada nových sportovišť a hotelů. Město teď není atraktivní pouze pro poznávací turistiku, ale také pro tu kongresovou,“ vysvětluje Štěpánová.

Plzeň si v současné době nechává zpracovat analýzu, která se týká turistického ruchu. Už jsou známé první výsledky. „Z nich vyplývá, jaké jsou kladné a záporné stránky města,“ říká dále Štěpánová. Terénní výzkumy ukázaly, že lidem se v Plzni líbí nejvíce pivovar, historické jádro města, zoologická zahrada a parky. Nejvíce jim pak na městě vadí nepořádek v ulicích, hluk, problémy s parkováním, mnoho aut a bezdomovci.

„To jsou věci, kterých si návštěvníci všimnou a obtěžují je. Jako další velký problém bych uvedla špatné značení, které znesnadňuje cizincům cestu do centra. Na většině ukazatelů jsou totiž uvedeny buď Borská pole, nebo Černice,“ dodala Štěpánová.

Výzkum MMR

Výsledky výzkumu ministerstva pro místní rozvoj vycházejí z období od ledna do září letošního roku.

Šetření mezi cizinci probíhána 18 silničních a železničních hraničních přechodech a na Ruzyni.

Nejčastěji naši zemi navštěvují turisté z Německa a Británie. Odjíždějí většinou spokojeni.

A co si myslí o atraktivitě Plzně sami obyvatelé města? „Jsem výsledkem průzkumu trochu překvapena. Ale musím říci, že Plzeň je velice kulturní město, kde se koná spousta zajímavých akcí. Třeba festivaly Na ulici nebo Finále určitě mohou cizince přilákat,“ domnívá se Jindra Friedbergová.

Podobně věc vidí také Tomáš Pondělík. „Plzeň je město zábavy. Především mladí lidé tady mají kam zajít za kulturou. Ale nelíbí se mi tady špatný vzduch kvůli továrnám a spoustě aut. Měla by více jezdit po obchvatu, což se neděje. Špatné je to také s parkováním,“ říká Pondělík.

Se situací ve městě není naopak spokojený Luboš Ženíšek. „Plzeň je hrozné město. Je tady jedno kino a ještě se z něj dělá senzace. Jestliže patří mezi nejatraktivnější místa u nás, pak jsme na tom dost špatně,“ tvrdí Ženíšek.

Že Plzni chybí kina, si myslí také Zdeněk Vaník. „Je to škoda. Jinak mi ještě vadí, že tramvaje jsou často přeplněné,“ dodává.

Co lidem v Plzni vadí

Hluk, spousta aut, špatné parkování. Turistům vadí velké množství aut, které se pohybuje i v historickém centru města a jeho okolí

Foto: DENÍK/Vlastimil Leška

Bezdomovci v ulicích a u supermarketů. Bezdomovci, kteří postávají u velkých obchodů a potloukají se poblíž centra, nebudí zrovna dobrý dojem

Foto: DENÍK/Vlastimil Leška

Nepořádek v ulicích. Nečistota plzeňských ulic mnohdy nutí člověka sledovat pečlivě každý svůj krok, aby náhodou nešlápl na nějaký odpadek

Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz