VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Artrózu lze zmírnit. Nebo vyměnit kloub

Plzeň - Již několik týdnů máte možnost ptát se odborníků z plzeňské fakultní nemocnice na různá témata.

12.2.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Artróza je bolestivé onemocnění, které postihuje cca 80% populace starší 50-ti let a s rostoucím věkem počet nemocných s tímto onemocněním stoupá.
Tato nemoc postihuje nejčastěji velké klouby, páteř a klouby rukou a průvodním znakem, kromě bolestivosti, je časem i omezená funkčnost, otoky či deformace kloubů.
Artróza je dnes brána jako civilizační choroba, protože postihuje velké množství populace.Na jejím vzniku, kromě dědičných faktorů, se podílí hlavně životní styl, spojený s přijímáním bohaté a tučné stravy, nedostatek správné pohybové aktivity či, naopak, neadekvátní fyzická zátěž. 

Na webu Fakultní nemocnice Plzeň máte již několik týdnů možnost zeptat se odborníků na konkrétní témata. Tento týden odpovídal na dotazy ohledně artrózy MUDr. Karel Koudela, Ph.D. Příští týden se můžete na webu FN Plzeň ptát na téma chřipka.

Dobrý den, pane doktore. Po TEP kolena mám operovanou nohu o 2 cm delší. Jsem v záznamu na TEP druhého kolena. Existuje naděje, že po operaci se délka nohou vyrovná (nebo alespoň zmenší rozdíl)? Děkuji za odpověď. Věra
Dobrý den, obecně délka končetin po operaci bývá spíše problém u endoprotézy kyčle. Zde někdy není možno zajistit dostatečnou stabilitu implantátu při zachování stejné délky končetiny.
U endoprotézy kolene nejde s délkou kočnetiny příliš "hýbat", bární nám tomu postranní vazy v koleni, které tuto délku vymezují. Nicméně, pokud neoperovaná končetina je výrazněji deformována (ve smyslu kolena do "O" nebo do "X"). Pak po korekci této osové defomity (koleno se narovná), ke keré implantací dochází, dojde i k prodloužení této končetiny.

Dobrý den pane doktore,kolik stoji aplikace kyseliny hyaluronove? Děkuji. Terka
Dobrý den , samotná aplikace je hrazena pojišťovnou a ohodnocena 157 body.
Vás však spíše zajímá cena přípravku:
ta se pohybuje kolem 2900-7000Kč za stříkačku(stačí obvykle 1 , účinnost lze očekávat 6-12měsíců), podle typu preparátu.
Pokud splňujete indikační kritéria (mohou se měnit) a váš ortoped nemá vyčerpaný rozpočet pro dané období na tyto preparáty, přispěje Vám pojišťovna částkou 1659,44Kč (může se měnit)jedenkrát za 6 měsíců .
V některých lékárnách mohou být ceny přípravků nižší.

Dobrý den pane doktore, pro onemocnění čéšky v koleni jsem dostal modrou knížku. Ortopedem mi byly opakovaně aplikovány injekce Arteparonu. Pokud mi při chůzi v noze "přeskočí", je to velmi bolestivé, i když to po chvíli přejde. Je možná nějaká trvalá léčba? Poradila by si Vaše klinika s léčbou? Děkuji. Michal, 38 let.
Dobrý den, těžko takhle na dálku řešit Váš problém. pokud máte zájem můžete se objednat na tel 377103621, pokud toto provedete nyní počítejte s termínem orientačně kolem května 2015, pokusíme se Vám pomoci.

Jaké doporučujete sexuální polohy po operaci endoprotézy kyčle, je možné je s vámi osobně prokonzultovat? Děkuji za odpověď. paní Foglová
Vážená paní Foglová, vyčerpávající seznam doporučených sexuálních poloh jsme Vám schopni dát v tištěné podobě k dispozici na našem oddělení Aloplastiky (FN Lochotín, vchod B, 3. patro, ortopedie A). Případné nejasnosti Vám jsou schopny objasnit i naše proškolené zdravotní sestry.

Vazeny pane doktore jsem po operaci kycelniho kloubu 1 rok necementovana nahrada.Jizva se zhojila ale na dotyk stale boli a na boku vydrzim lezet jen kratce.Co s tim? Dekuje. Annak
Dobrý den, citlivost v oblasti jizvy není bohužel vyjímečná, obvykle před jizvou je citlivost zachována, za jizvou bývá oblast zhoršené citlivosti a někdy i nepříjemné pálivé pocity. Tyto potíže vídám u pacientů, kteří mají též potží s páteří a nervovým drážděním (výrůstky, ploténky). Příčina není vždy úplně jasná. pokud se jedná o jedno konkrétní místo v jizvě, může to být poškozené nervové zakončení, které reaguje zbytněním jeho konce. Pak lze situaci řešit odstraněním tohoto zakončení. Mohou též dráždit podkožní stehy.
V některých případech se může jedna to podráždění svalových a šlachových úponů v bolasti kyčle, nebo zánět tíhového váčku.
S problémem se zkuste svěřit operatérovy eventuálně můžete zkusit vyhledat neurologa.

Vážený pane doktore, mám prosbu ohledně kolene. Mám bolest v kolenním kloubu a mám značně sníženou hybnost (pokrčení), jízda na kole je nemožná. Také si nemohu kleknout a těžko chodím po schodech. Po chvilce chůze též mám bolest v zadní části nohy až do lýtka a též bolest vystřeluje po holení kosti. Mohu se u Vás objednat k vyšetření bez doporučení praktického lékaře. Děkuji Jana B., 61 let
Ano můžete, je však třeba počítat s termínem cca kolem května 2015. tel. 377103621. Do této doby Vám může s Vaší situací pomoci jakýkoliv ambulantní ortoped (v Plzni a okolí obvykle berou pacienty do 2 týdnů, někdy i dříve) nebo Váš praktický lékař.

Vážený pane doktore, děláte na Vašem pracovišti endoprotézu obou kolen či kyčlů zároveň? Nebo kyčel a koleno zároveň? Pokud ne, jaká musí být časová prodleva mezi oběma operacemi. Děkuji za odpověď. Martina Vostrá
Dobrý den, neděláme. Obvykle bych doporučil prodlevu cca 6měsíců, naráží to však na pořadníky (waiting list, čekací listiny).
Délka čekání se odvíjí od plateb zdravotní pojišťovnou a od kapacity daného pracoviště.

Pane doktore, které klouby už dnes dokážete nahradit a jsou ty operace nějak podmíněné zdravotním stavem pacienta a jeho věkem? Děkuji a přeji pěkný den! Miroslav Lakosil
Dobrý den standardně se na našem pracovišti nahrazují kolena a kyčle. Výsledky jsou velmi dobré (u kyčlí spokojenost kolem 90% , u kolen kolem 80%). Dále provádíme náhrady ramenních kloubů , hlezna, vnitřní strany kolenního kloubu, meziobratlové ploténky. Zde však nelze hovořit o rutinních výkonech .
Lze dále : zápěstí, loket, drobné klouby ruky, kořenový kloub palce ruky, kloub palce na noze, kloub temporomandibulární.Tyto výkony jsou spíše raritní a u nás je neprovádíme.
Náhrada kyčelního a kolenního kloubu lze provést i u zdatného osumdesátníka nebo devadesátníka. Je to však výkon elektivní (volitelný) a pacient musí být v uspokojivém zdravotním stavu.

Dobrý den pane doktore, prosil bych o Váš názor na používání Wobenzymu před a po operaci kyčelního kloubu. Děkuji. Jaroslav
Preparáty využívané při enzymoterapii zkracují rekonvalescenci, vzhledem k ceně přípravku bych si nechal jejich použití až po výkonu. Existují však přípravky ze stejné skupiny léků, které jsou vhodnější pro akutní stavy. Wobenzym je spíše vhodný pro stavy chronické. Poradí Vám v lékárně.

Dobrý den vážený pane doktore, mám na Vás prosbu ohledně informace, která se týká bolesti kolene.Jsem ve 14tt.byla jsem již na ortopedii, pro velké,neúnosné bolesti kolene,ale byla jsem poslána domů s tím, že si mám dávat pouze zapařovací obklady či mazat koleno ibalgin krémem.Nic z toho nepomáhá.Boleseti jsou stále větší během dne i v noci,problém je dostat se do kleku, do dřepu,vyjít a sejít schody. Když se bolest dostaví, je nemožné s ním pohnout.Prosím o radu, kam se mohu ještě obrátit, jaká jsou možná vyšetření v těhotenství.Druhý dotaz se týká mé tří a půl leté dcerky, které se začaly křížit prsty na nohou,jdou jí přes sebe, začíná tím pádem stáčet již i kolena.Taktéž na stejné ortopedii nám doporučili pouze vložky do bot, které jsme si vyzvedli na Protetice, kde nám sami řekli, že pouze ortopedické vložky nespraví stáčení prstíků, že je potřeba cviky,rehabilitace apod,prosím tedy také, kam se i v tomto případě s dcerkou obrátit.Děkuji moc za pochopení a odpovědi. S pozdravem Bc.Petra Belešová
Ad RTG v těhotenství : Domnívám se, že rentgenové vyšetření kolene ve 14týdnu může být provedeno , vystíní Vás zástěrou. Vhodné je předtím se poradit s vaším gynekologem, ten Vám může též doporučit vhodný lék pro analgetickou léčbu.
Léky, které je možno použít v těhotenství možno ověřit také na http://safefetus.com/search.php
Od druhého trimestru je možno vyšetřit též pomocí magnetické rezonance.
Ad druhý dotaz:
Vlivem růstu dochází někdy je změnám osy končetiny. Váš problém se však jeví komplexnější (deformity prstů…). V případě zájmu je možno se objednat na naší dětské ortopedické ambulanci (vchod F, 9.patro, 377103320, všední dny dopolední hodiny), na vyšetření si přineste výsledky již provedených vyšetření.

Pane doktore, můžete mi, prosím, sdělit, jestli je v Plzni dostupná biologická léčba a léčba kmenovými buňkami? Mám artrozu 2.stupně v obou kolenech. Děkuji za odpověď a zdravím. Věra
O kompletní situaci v Plzni nemám komplexní přehled. Domnívám se, že nějaká forma této léčby může probíhat jako součást studií.
Během posledního roku došlo k výraznému zpřísnění použití těchto metod.
Pokud se jedná o komerční záležitost a pacient si hradí léčbu zcela sám, je třeba dávat si pozor vždy na poměr cena : výkon.

Dobrý den, dá se artróza vyléčit a nebo jen mírnit? Děkuji. Marie Slabá
Dobrý den, artróza vždy postupně progreduje (zhoršuje se), lze zmírnit a zpomalit.
Vcelku příznivé je, že postupuje pomalu, někdy však dojde k rychlému zhoršení náhle.
Obtíže pacienta ne vždy odpovídají stupni artrózy podle rentgenového snímku.

Je mi 68 let a mám problém s ramenním kloubem levé ruky - při rozpažování silně bolí. Rovněž mně bolí kole no levé nohy při chůzi z kopce. Bolest je z vnější strany kolena, místo je bolestivé i na zmáčknutí. Co s tím, děkuji za odpověď. Maresova
Dobrý den, pokud je bolest obtěžující, doporučuji navštívit buď 1. praktického lékaře, který Vám může poradit jak začít s léčbou (iniciálně se v případě artrózy nasazuje paracetamol nebo nějaké nesteroidní antirevmatikum např. s látko ibuprofenum případěn jejich kombinace) a případě Vás dále nasměruje, nebo 2. navštívit ambulanci ortopeda (lepší si zavolat předem - většina ambulancí objednává) ideálně v blízkosti místa bydliště. Pokud bude objednací doma dlouhá, zkuste obvolat více ambulancí.
Pokud byste preferovala samoléčbu, jistě Vám poradí odborníci v lékárně.
Vaše příznaky by mohly svědčit pro artrózu.

Dobry den pane doktore, trpim artrozou v koleni - dle slov lekarky zatim v pocatecni fazi. Aby doslo ke zminerni priznaku a oddaleni postupu, doporucila mi lekarka aplikaci dvou injekci pripravku Renehavis primo do kolene. Prosim, mate s timto preparatem nejake zkusenosti? Ma to smysl? Dekuji velmi za reakci. T. Skalova
Dobrý den, konkrétně s tímto preparátem zkušenosti nemám. Aplikujeme však preparáty podobné. S dobrým efektem zejména u počínající artrózy.
Účinek spočívá v úvodním "promazání" kloubu a z dlouhodobého hlediska tlumí bolesti a zlepšuje kondici chrupavek. Pokud chcete podrobnější informac o prostředku, kontaktoval bych jejich zákaznickou linku(najdete na internetu).

Dobrý den, bolí mne velký kloub u palce pravé nohy. Existuje nějaká mast, která by tu bolest mohla zmírnit? Radu ohledně mastí by jistě uvítali i další pacienti… Děkuji. H.L.
Dobrý den, pokud je kloub oteklý, není zarudnlý, a na pohmat má zhrubělé okraje, pravděpodobně se bude jedna to artrózu tohoto palce. U mastí v této lokalitě bych volil ze dvou možností :
1. mentolové mazání (je možno zakoupit v lékárně, vyrobí "na zakázku", nejsem si jist jestli na ni přispívá pojištovna v případě předpisu na recept- situace se mění
2. nějaký preparát s takzvaným nesteroidním antirevmatikem (obsahující některou z látek :indometacine, ibuprofen, diclofenacum, nimesulid) -poradí vám v lékárně
Dále mimo masti je možno zkusit vyměnit vložku v botě za ortopedickou s podporou podélné a příčné klenby (původní nevyhazovat, pokud by ortopedická nevyhovovala), ideálně s povrchem , který není kožený (noha pak v botě klouže), existují i vložky s textilním povrchem.
Mimo artrózu přichází v úvahu i dna nebo nějaké jiné zánětlivé revmatické onemocnění, zde je pak třeba speciální léčby

Dobrý den pane doktore, vloni v květnu jsem byl na základě magnetické rezonance ve FN Plzeň objednán na artroskopické odstranění impingement cam s výhledem podzimního termínu. Na podzim jsem se telefonicky připomněl a dozvěděl jsem se, že tento výkon má z kapacitních důvodů tzv. stop stav a zatím se pro příští rok neví, v jakém rozsahu bude prováděn. Chtěl jsem se zeptat, zdali nemáte informace o plánovaných výkonech tohoto druhu pro tento rok a zdali je možné ověřit mou přítomnost v pořadníku čekajících na tento výkon. Můj stav není akutní, nicméně se o něco zhoršil. Předem děkuji. S pozdravem Miroslav Jiroušek
Dobrý den pane Matoušek, domnívám se, že již výkony od nového roku probíhají. Zjistit Vaši situaci na čekací listině a event. se zkusit domluvit je možno na telefonním čísle 377103621, všední dny optimálně volat kolem mezi 7:30-8:30 a dále po 12:00. K zastižení by někdo měl být do 14:00 (mimo pauzu na oběd, která je cca 30minut).

 … doplnění mého dotazu. Jedná se o artroskopii kyčle. M.Jiroušek
Již odpovězeno, omlouvám se za překlep ve jméně

Dobrý den pane doktore, mám 4 měsíce novou necementovanou kyčelní náhradu, druhý kyčel je poškozený na IV. stupeň, kdy mohu podstoupit jeho operaci. Nemohu normálně chodit pro velké bolesti a mám obavy, že mi ztuhne i kyčel operovaný.Jakou rehabilitaci byste mi doporučil než bych mohla podstoupit operaci. Děkuji Stáňa
Dobrý den, především bych se soustředil na nácvik chůze a sebeobsluhu, pokud Vás trápí už i druhá kyčel a Váš ortoped Vám již povolil plně zatížit i operovanou a Váš celkový zdravotní stav je dobrý, není nutné otálet. Myslím si, že v horizontu několika málo měsíců je zákrok možný. Ideálně se domluvit se svým ortopedem. Časový plán operace může však narazit na pořadník (čekací listinu) daného oddělení či kliniky.

Příjemný den. Pane doktore, prosila bych o odpověď na otázku, zda konzumace vepřových nožiček a želatiny může ovlivnit stav kloubů a chrupavek. Děkuji. Anna, Domažlicko
Dobrý den, vzhledem k tomu, že mi není známa žádná studie zabývající se touto problematikou (netvrdím tím, že nebyla provedena), nejsem schopen se v tomto směru vyjádřit. Pokud byste to chtěla zkoušet, nepřehánějte to s množstvím těchto přírodních produktů a případně nepodceňte jejich tepelnou úpravu. Zkušenost stran této samoléčby mám jen z ústního podání od několika mála pacientů (většinou vcelku kladné), což však z vědeckého hlediska nelze brát jako bernou minci. O žádných případných vedlejšíchúčincích při zachování hygienických zásad mi nevím.

Dobrý den.Je mi 40let a mám artrozu II.stupně v koleni.Jakou máte zkušenost a na jak dlouho vydrží efekt aplikace kyseliny hyaluronové?Nebo jaké řešení je možné.Děkuji. Klára
Dobrý den, aplikace kyseliny hyaluronové do kloubu přináší uspokojivé výsledky (funguje jako mazivo a z dlouhodobého hlediska zlepšuje stav chrupavky, pokud ještě nějaká přítomna v kloubu je a celkově zklidňuje reakci kloub), současné preparáty by měly mít účinnost cca 6měsíců, pak je možno aplikaci opakovat. V současné době se obvykle aplikuje buď jedna větší injekce nebo 3-5 menších op týdnu, záleží na domluvě pacienta s ortopedem. Za určitých okolností na injekci přispívá pojišťovna (indikační omezení), jednou za 6 měsíců, též záleží jestli Váš ortoped nemá pro dané období vyčerpaný rozpočet na tyto preparáty od pojišťovny. Dle mého názoru mají tyto preparáty poměrně slušný poměr cena : výkon.

 

Autor: Redakce

12.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Bezdomovci Václavu Dražskému hrozí za znásilnění a další trestnou činnost až 10 let vězení.
4

Družku znásilňoval, pak ji oloupil

Miroslav Indrák

Nominace Indráka překvapila, o to víc se těší

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

Vyhlídky na postup jsou příznivé, říká Daniel Kolář

Plzeň – Jeho gól z 36. minuty byl vítězný. Daniel Kolář poslal Viktorii do vedení 2:1 ve čtvrtečním utkání play-off Evropské ligy proti Larnace.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami

Plzeňský kraj - Tropické teploty dnes v Plzeňském i Karlovarském kraji vystřídají velmi silné bouřky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení