Přeje si to Plzeňský kraj, který se s ministerstvem obrany při páteční schůzce přímo v Líních dohodl na bezplatném převodu areálu do svého vlastnictví. Ten měla od roku 2000 v dlouhodobém pronájmu soukromá společnost. „Nájemce však vůči ministerstvu neplnil závazky, o objekty se nestaral a nechal je chátrat. Proto s ním začátkem roku byla vypovězena smlouva," uvedl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek, podle nějž je převod areálu do majetku kraje nejlepším řešením.

Jedinou podmínkou je zachování letecké záchranné služby, kterou využívá Plzeňský i Karlovarský kraj. Na fungování záchranky, kterou provozuje armáda, nechce nic měnit ani hejtmanství. Záchranka navíc zůstane na samostatném pozemku, který bude i nadále majetkem státu.

Do ostatních budov v areálu, jež jsou ve většině případů vhodné k demolici, kraj své prostředky investovat nechce. „Hledáme jednoho, případně dva, velké investory, kteří by se o území podělili. Kraj by zde zůstal jen správcem," vysvětlil hejtman Milan Chovanec, podle jehož slov chce hejtmanství ve více než čtyř set hektarovém areálu ve spolupráci se Západočeskou univerzitou vybudovat průmyslový areál se sofistikovanou výrobou.

Montážní linky a logistická centra si v objektu nepřejí ani obce, v jejichž katastru letiště leží. Právě s nimi chce kraj veškeré své kroky konzultovat. „Budeme diskutovat o velikosti objektů, které se zde budou stavět. Stejně tak nedovolíme, aby se zvětšovalo letiště nebo prodlužovala vzletová dráha," tlumočil názor obcí starosta Dobřan a zároveň krajský zastupitel Marek Sýkora s tím, že klíčový je i způsob dopravního napojení, který by neměl zatížit provoz v okolních obcích. Podle Chovance je řeším vytvoření sjezdu z dálnice D5.

S firmou, která měla objekt v dlouhodobém nájmu, ministerstvo vypovědělo smlouvu začátkem roku. Nyní se s bývalým nájemcem, který odmítá opustit některé budovy a na nájemném od roku 2010 dluží padesát milionů korun, soudí. Ministerstvo ani nemá přehled ani o tom, kolik firem v současnosti v areálu sídlí. „Podle mých odhadů se jedná o několik desítek firem, malých živnostníků," uvedl Sýkora, podle jehož slov kraj počítá s tím, že minimálně do doby, než bude realizován nový koncept, budou v areálu moci zůstat.

Převod areálu chce ministerstvo i kraj vyřešit co nejdříve. „Uděláme vše proto, aby k němu došlu už v příštím roce," uvedl Picek. Převod musí posvětit ministerstvo financí a následně i vláda, což by podle Picka neměl být problém ani po změně vládní garnitury.