Oslava jídla a pití se do areálu bývalého výstaviště v Plzni vrátila ve velkém stylu. Kolem patnácti tisíc lidí si o víkendu při prvním ročníku Apetit festivalu nenechalo ujít možnost ochutnat například klokaní steak, sushi, obalované krevety, ale i tradiční české pokrmy. V místě, kde se před lety konal legendární veletrh EX Plzeň, představily své speciality restaurace a hospody z celého Plzeňského kraje. Desítky druhů piva tu pak byly k dostání ve stáncích pivovarů ze všech koutů republiky.
„Už jsem ochutnala indické curry a chystám se na další jídla. Máme to s chlapy rozdělené. Oni chodí po pivovarech, my po jídle,“ přiznala s úsměvem Aneta Svobodová z Nýřan. Překvapilo ji, kolik dorazilo lidí. „To jsem nečekala.“ To, že se akce v západočeské metropoli koná, oceňuje. Stejně jako Monika Smereková. „Určitě je to dobře. Když už jsme to město kultury, tak by takové akce měly v Plzni být. I jídlo a pití patří ke kultuře,“ dodává Smereková. A čeho si z nabídky pokrmů všimla asi nejvíce? „Zaujala mě červená řepa, ale ještě jsem ji neměla,“ směje se.

Plno bylo i u pivních stánků. „Druhů piva je tady opravdu dost,“ potvrzuje Jakub Klíma. Po celém areálu tak bylo možné potkat pivaře, kterým v rukou vyrůstaly komínky z kelímků nejrůznějších značek. „Už jsem jich měl deset,“ podotkl jeden mladík. A jeho kamarád se přidává. „Já devět, snažím se ho dohnat, ale nevím, nevím,“ dodává s úsměvem. Kromě klasického světlého a tmavého piva tu zájemci mohli vyzkoušet i nápoj s třešňovou, malinovou či konopnou příchutí. „Akce, kde by bylo tolik pivovarů, asi ještě v Plzni nebyla. Dobré je i to, že tu jsou značky, které se u nás nikde nečepují,“ sděluje Plzeňan Marek Stehlík.

Davy lidí zaskočily i některé restaurace. „Menu s kuřecími kousky s bylinkami už nemáme, zájem byl obrovský,“ sděloval v sobotu šéfkuchař restaurace Rango Siniša Laketič. Hlavní jídlo, steak z býčího masa s tmavou omáčkou, měli večer vyprodané i ve stánku PI.JEZ.PI. „Na druhý den musíme chystat nové porce,“ konstatoval v sobotu večer Jan Fryček z restaurace. Už ve tři odpoledne nebylo možné ochutnat jelení guláš z plaské restaurace Rudolf II. Fronty se tvořily také u Zeke sushi nebo u českých specialit Restaurace na Spilce či pivovaru Groll.

Organizátor akce Petr Jirásek byl s průběhem velmi spokojen. „Velmi se vydařila. Jen v sobotu přišlo deset tisíc lidí. Navíc nám přálo i počasí, i když to podle předpovědí nejdříve moc nevypadalo,“ uvedl Jirásek. Z Apetit festivalu chce udělat udělat tradici a v příštích letech jej ještě rozšířit. Po celý víkend se na pódiu konaly kuchařské show. Největší hvězdou byl Zdeněk Pohlreich. Své umění předvedli i Ivan Vodochodský a vítěz soutěže Na nože! Robert Zatloukal.

Čtěte také: Starosta Brabec: Když uvařím, vylezu na židli a fotím

Zdeněk Pohlreich vystoupil na Apetit festivalu