Ale to už po cestě přijždí khaki Harley-Davidson s bílou hvězdou, dva jeepy a WC52 Dodge Truck vezoucí veterány. Jeden z nich, který sedí vedle řidiče, si vše fotí.

Větev se zelenými listy, která by mohla před šedesáti sedmi lety docela dobře posloužit jako maskování, je připravená na krmení zvířat. „Pomalu a tiše," dává instrukce jeden z průvodců.

Zatímco veterání natahují ruce s větvemi přes plot a žirafy přežvykuji, žertuje průvodce s jednou z dam: „Jdete krmit tímhle?" Ukazuje na kytici. Američanka se směje a namítá, že ne, že kytice je její.

Mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba po krátkém výkladu o žirafách i o původu jejich jména zve první část skupiny, aby se šla podívat na nosorožce. Zvířata ale nejsou jediným důvodem, proč se bývalí vojáci, kteří osvobodili Plzeň, do zoologické zahrady vypravili. Včera tam také odhalili pamětní desku na americkém tanku z druhé světové války M4 Sherman. Ten je v zahradě už od loňského roku.

„Vždy mě překvapí, jak se Plzeň mění," říká vetrerán 2.pěší divize Earl Ingram, který je v Plzni už po sedmnácté, a dodává: „ Tolik, tolik změn a věci teď vypadají mnohem jasněji než před lety."

S Plzní má spojený nejkrásnější zážitek z války. „Osvobozené město, tolik šťastných a vděčných lidí a taky bylo jasné, že válka v Evropě končí," vypráví.

Naopak nejhorší okamžiky zažil v bitvě o výběžek v belgických Ardenách. Tam se jeho divize přezdívaná „Indiáni" dostala do nejtěžších bojů.

Dnes veterány čeká večer setkání na radnici a v sobotu si určitě nenechají ujít konvoj svobody.