Má radnice vyjednávat se společností Amádeus o příští podobě území po zbořeném domě kultury? Anebo má město přestat jednat s tím, že firma se s městem soudí o 1,8 miliardy korun a pokud žaloby nestáhne, není tu k vyjednávání prostor? Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) je povinností města jednat i přes soudní spor. „Amádeus tu vlastní významné pozemky a my chceme, aby se zastavěly podle našich podmínek. Je naší povinností o tom jednat," míní Zrzavecký.

Radnice už s Amádeem jedná o podobě zástavby asi pět měsíců. Amádeus se ale zároveň stále soudí s městem o náhradu škody za neuskutečněný původní projekt velkého obchodního centra, které Plzeňané před čtyřmi lety odmítli v referendu. U městského soudu už sice firma prohrála, 5. dubna ale začne na základě jejího odvolání druhoinstanční řízení u Krajského soudu v Plzni. Ten by měl definitivně rozhodnout. „Může být ještě dovolání, ale to nemá odkladný účinek," řekl primátor.

Čtěte také: Plzeň jedná s majitelem bývalých městských lázní. Dočkají se rekonstrukce?

Amádeus chtěl v letech 2008 až 2014 postavit rozsáhlý objekt za 2,5 miliardy korun poblíž centra města. Výsledky referenda ale zavázaly radnici, aby podnikla všechny kroky proti stavbě. Developer podal předloni v lednu na město žalobu. Domáhá se náhrady škody za zmařený projekt a ušlý zisk. Soud začal v září roku 2015.

Pro plochu mezi Americkou a Sirkovou ulicí se nyní připravuje územní studie, která naváže na loni schválený nový územní plán. „Její součástí bude detailnější definice území," uvedl Zrzavecký. Studie, bez níž nelze území zastavět, by měla být hotová do konce roku. Podle ní může Amádeus projekt obchodů přepracovat.

Nepřehlédněte: Muž skočil ze sedmého patra. Byl na místě mrtvý

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) zástupci Amádea požadavky na rozčlenění zástavby při jednáních respektují. Jednou ze základních podmínek města je, aby stavba nebyla obrovský monoblok.