Plzeňská Alternativa, která vznikla již v roce 2000, totiž během západočeského finále zvítězila jak v interpretační, tak v autorské Portě. „V autorské dokonce dvakrát, a to s písněmi Sandály a Sudba," uvedl organizátor západočeského kola Porty Jan Eret.

Úspěch muzikanti náležitě oslavili. „Je to prostě pecka. Všichni jsme měli obrovskou radost. To vítězství je pro nás též odměnou za vynaložené úsilí na zkouškách a zároveň i velikou motivací pro další tvorbu. Moc si vážím toho, že letos můžeme reprezentovat Plzeň zrovna my," řekla zpěvačka Hanka Kupcová. Vítězství ji překvapilo o to víc, že se skupinou absolvovala své první veřejné vystoupení. „Jsem s kluky teprve chvíli," dodala zpěvačka, jež má mnoho zkušeností z mnoha dalších folkových skupin.

„Dává nám to možnost dát o sobě vědět a je to pro nás i potvrzením toho, že jdeme správným směrem a naše hudba oslovuje," řekl k tomu kytarista a zpěvák Karel Kyncl, kterému kamarádi přezdívají Krakonoš.

Porta je pro něj metou folkové a tramspké muziky. „Když se řekne Porta, jako první se mi vybaví pocit, když jsem doma poprvé objevil černou desku s tímto názvem a mrazilo mě z poslechu prvních písní. Stejně tak když jsem si představil, jak to mohlo vypadat v nejlepších časech festivalu. Vybaví se mi též muzikantská přátelství, pohoda a vždy spousta nových tváří a písní," zamýšlí se Kyncl.

Další kytarista a zpěvák Petr Soukup též vyzdvihuje přátelství a atmosféru, která na festivalech vládne. „V Řevnicích člověk zažije skvělý víkend a potká mnoho zkušených muzikantů. Je to pro mě motivace k další činnosti," říká Soukup, který všem vzkazuje, 'ať hrají a zpívají, protože to stojí za to'.

Hlavní autor textů Luděk Schmoll, který hraje na kontrabas, zve všechny do Řevnic i do Ústí nad Labem. „Naživo je přeci muzika nejlepší," usmívá se.