Pokud se alergikům narodí dítě, je dost pravděpodobné, že bude trpět stejnými obtížemi jako rodiče. Dědičnosti a rozvoji alergie se už téměř dvě desítky let věnují neonatologové v plzeňské Mulačově nemocnici. Ti zjistili, že pokud novorozenci podají včas určitý druh probiotika, má velkou šanci, že alergie se výrazně redukuje, mnohdy se nemusí vůbec projevit.

„Každé rodičky se dotazujeme na anamnézu a pokud je ona nebo otec budoucího dítěte alergik, po porodu vyšetřením pupečníkové krve zjišťujeme, zda má pozitivní hodnoty imunoglobulinu E, což je jakýsi potenciální alergen,“ popisuje primář novorozeneckého oddělení Jiří Liška. „Pokud je alespoň jeden z rodičů alergik, dědičnost onemocnění je třicetiprocentní, pokud jsou oba alergici, tak sedmdesátiprocentní,“ doplňuje Liška s tím, že sledování novorozenců probíhá už téměř dvacet let. A za tu dobu přišli lékaři na řadu zajímavých zjištění.

Tím nejdůležitějším je pravděpodobně léčba pylových alergií. „Novorozenci, který má pozitivní výsledky na alergie, podáváme od desátého dne po narození, ještě než dozraje jeho imunoalergický systém, určitý druh probiotika. Jedná se o speciální kapkovou vakcínu Colinfant,“ uvádí primář. Tím se podle něj prokazatelně snižuje především pylová alergie, u některých dětí se podle sledování vůbec neprojeví. „Efekt vidíme v 90 procentech případů. Chodí k nám na odběry v jednom roce a třech letech, které to dokazují,“ sděluje primář nemocnice, kde měsíčně porodí 50 až 60 maminek. U třetiny z nich se v rodinách vyskytuje alergie.

Ilustrační foto.
Pádu opony na jeviště nešlo předejít

Celkem bylo uvedené probiotikum podáno 410 malým pacientům. „Ani v jednom případě nedošlo k žádným vedlejším účinkům,“ říká neonatolog.

A to není zdaleka vše. Lékaři také zjistili, že děti, kterým je podáno zmíněné probiotikum, jsou podstatně méně často nemocné než ostatní. „Evidujeme u nich prokazatelně méně nemocí než třeba u jejich sourozenců,“ uvádí Liška. Normalizaci imunity dokazují i výsledky v krevním biochemismu u těchto dětí v jednom a ve třech letech věku.

Lékaři si také vedou evidenci, která dokazuje, že děti, které se rodí v letních měsících, mívají vyšší hodnoty imunoglobulinu E. „Proto by měly matky alergičky rodit spíše v podzimních a zimních měsících,“ doporučuje primář.

S výzkumem uspěl tým plzeňských lékařů i v zahraničí. Primář Liška absolvoval kongresy v Dubaji i v Bostonu. Jejich výsledky byly navíc publikovány v mnoha odborných zahraničních publikacích.