Může to vypadat, že letošní jaro a léto je pro alergiky na pyl téměř bezproblémové. Občas prší, je vlhko, a tak se pyly létající ve vzduchu přece často 'spláchnou'. Jenže zdání klame, většina alergiků úlevu nepociťuje.

„Myslím si, že letos mám ještě větší problémy než loni. Minulý rok jsem měla jen několik týdnů pocit plného nosu, letos mám větší potíže už více než měsíc," postěžovala si Jana Sedláková z Plzeňska. U ní se alergie letos projevuje především častým kýcháním, pálením a slzením oči.

To, že letošní sezona není příznivější než v minulém roce, potvrdila i plzeňská alergoložka Markéta Haschlová. „Většině mých pacientů současné počasí nijak nepomáhá. Neprospívá jim neustále se měnící počasí," vysvětlila odbornice. „Mám-li porovnat potíže svých pacientů v loňské a letošní pylové sezoně, lze říci, že loňské léto pro většinu z nich bylo příznivější," dodala lékařka.

Kromě pylů způsobují alergikům potíže také vzdušné plísně, které jsou v současnosti velmi hojné. Vlhké počasí pro ně totiž vytváří ideální podmínky. „Řada pacientů je alergická nejen na pyly, ale právě na plísně," říká odbornice.

Přesto se najdou i tací, kteří jsou letos téměř bez projevů alergie. „Musím říci, že zatím je to opravdu v pohodě. V minulých letech jsem přes léto kolikrát ani nechodila ven, jak mi pyl vadil, ale letos jsem se s žádnými velkými potížemi nesetkala a doufám, že už mne ani nepotkají," svěřila se Plzeňanka Klára Dufková.

Pylová sezona začala letos kvůli teplé zimě už na konci ledna. Od května nastala sezona trav, která trvá většinou do konce července. Následně ji nahradí byliny. „Sezona pylů tak trvá většinou do konce září, někdy i déle," odhadla lékařka. Pak se zase alergikům na několik měsíců uleví.

Jejich počet se každoročně zvyšuje. „Dispozice k alergii jsou vrozené a mohou se uplatnit kdykoliv během života," uvedla lékařka Haschlová. Pylová alergie je nevyléčitelná. Léčbou se mohou pouze zmírnit její projevy. Mezi ně patří rýma, časté kýchání, pálení a slzení očí, ale také například ekzém.