Na vyhlášení místního hlasování potřebují občanská sdružení minimálně 13339 podpisů, tedy parafy deseti procent voličů Plzně. Podle Martina Marka, zmocněnce aktivistů, kteří odmítají na místě zbouraného domu kultury obří komplex obchodů, kanceláří, bytů i volnočasových aktivit, jde o největší ze tří vad, jejichž soupis v pátek od magistrátu dostal.

„Některé neuznané podpisy budeme rozporovat," řekl Marek s tím, že když náhodně ověřili šest po sobě jdoucích ´chyb´ označených magistrátem, našli v nich dva podpisy dobré. „Úřad tvrdil, že jde o nečitelné křestní jméno, ale není to tak, navíc víme, že ten člověk existuje a údaje souhlasí," podotkl Marek.

Návrh má podle radnice ještě tři formální vady. Podle Marka jsou prohozené adresy dvou členů přípravného výboru. Jeden z jeho osmi členů (k podání návrhu na lidové hlasování stačí tři členové) má mimoplzeňskou adresu.

Aktivisté se budou snažit odstranit vady a dosbírat podpisy do začátku příštího týdne a návrh na referendum znovu předloží úřadu.

Jsou přesvědčeni, že pokud nebude magistrát další kontrolu protahovat, je možné předložit návrh k vyhlášení referenda zastupitelům 6. září. „Jen do pátečního poledne jsme měli nasbíráno dalších 1300 podpisů," uvedl Marek.