„Sestřelená musím být já, jsem jediný, kdo má čmoudíky,“ směje se Radka Máchová (na snímku), 68letá akrobatická pilotka, která se chystá na víkendový Den ve vzduchu v Plasích.

V roce 2011 se nad letištěm tamního aeroklubu proháněla coby vedoucí skupiny moderních 'létajících formulí' Flying Bulls, letos usedne do repliky sto let staré německé stíhačky z první světové války Fokker E III Eindecker.

Radka Máchová se představí se skupinou Pterodactyl Flight, jež s replikami letounů připomíná odvahu pilotů a jejich úděl. „Byli to mladí lidé ve věku 18 až 20 let. Polovina z nich vůbec nepřežila výcvik. Ti zbylí pak měli v boji životnost 11 až 20 dní,“ upozorňuje.

Pterodactyl Flight přiveze do Plas ještě repliku britského dvojplošníku Sopwith Strutter, s nímž stroj fokker svede vzdušný souboj. Poražený stroj Radky Máchové pak vypustí ony 'čmoudíky' neboli dýmovnice a musí nouzově přistát. „Má to výhodu, že mě pak nesou na nosítkách,“ usmívá se pilotka a dodává, že v historických strojích se našla. „Dříve jsem si myslela, že akrobacie je nejlepší létání, ale tahle letadla jsou ultralehká a nemají kabinu. Člověk je v nich součástí, tohle je to pravé létání,“ dodává.

Fokker E III pilotuje Radka Máchová ráda. „Je to pravé létání,“ říká. Foto: Pterodactyl ltd.Zdroj: Deník / Korelus Pavel

Do plaské ukázky se zapojí ještě stíhačky S.E.5a a trojplošník Fokker DR I., na obloze se bude bojovat, na zemi se bude odehrávat příběh. „Není to jen ukázka střílení, spíše historické divadlo. Jde opravdu o poctu těm pilotům,“ dodává Radka Máchová.

Den ve vzduchu v Plasích se bude konat v sobotu a neděli, Pterodactyl Flight vystoupí v 15:20 hodin.

Akrobatka Radka Máchová se nad Plasy vrací s veteránem
Den ve vzduchu 2017

✈ Letecká přehlídka Den ve vzduchu je největší na západě Čech a letos se koná její 15. ročník.

✈ Organizátoři na základě podnětů z uplynulých let vylepšili servis pro diváky, především dopravu do Plas. Bezplatné autobusové spoje budou z Plzně letos vyjíždět po půlhodině, ne každou hodinu.

✈ V Plasích přibude parkovacích ploch – kromě těch v okolí letiště se další objeví přímo ve městě, odkud bude na letiště vyjíždět kyvadlová doprava.

www.denvevzduchu.cz

Ilustrační foto
Ukliďme svůj kraj 2017, vyzývá hejtmanství