Až na výjimky se odmítají plzeňské osobnosti zúčastnit předávání státních vyznamenání dne 28. října prezidentem Milošem Zemanem. Ohrazují se tím proti chování Hradu a situaci kolem vyznamenání Jiřího Bradyho.

Dnes už by nepřijal

Na slavnostní ceremonii do Vladislavského sálu Pražského hradu nepojede emeritní biskup Plzeňský František Radkovský, i když pozvánku dostal. „Mě dokonce mrzí, že jsem vloni vyznamenání od prezidenta Zemana přijal. Že jsem ho včas neodmítl. Letos bych to už neudělal," řekl Deníku František Radkovský (více čtěte ZDE). Dodal, že plně schvaluje rozhodnutí nástupce a současného biskupa plzeňské diecéze Tomáše Holuba, který prohlásil, že za současné situace nemůže pozvání na Hrad přijmout. Na ceremonii nepojede ani rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček a není to poprvé. „Účastní se oslav v Plzni," uvedla mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Na Hrad naopak pojede plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Sice tvrdí, že současnou situaci kolem udělování státních vyznamenání považuje za nedůstojnou, ale na Hrad se přesto dostaví.

Luděk Pik?

„Na otázku proč odpoví až samotný slavnostní ceremoniál," uvedl Zrzavecký s tím, že zatím nemůže prozradit víc. Dá se odhadovat, že důvodem může být udělení vyznamenání pro někdejšího dlouholetého starostu Plzně Luďka Pika, jehož by měl prezident vyznamenat in memoriam.

Naznačuje to i účast socialisty a poslance za Plzeňský kraj Václava Votavy na ceremoniálu. Konkrétní informaci ale nechtěl potvrdit ani vyvrátit. Řekl jen, že bude vyznamenána jedna významná osobnost, o což on osobně léta usiluje. Votava zdůraznil, že jde o významnou událost u příležitosti státního svátku, na které jako předseda rozpočtového výboru sněmovny nemůže chybět.

Lstivost i lež

Kdo na Hrad určitě nepůjde, je nově zvolený plzeňský senátor Václav Chaloupek (OPAT). Řekl, že nemůže překousnout neskutečnou aroganci z Hradu. „Vadí mi, že v chování a jednání hlavy státu momentálně převládá lstivost a bohužel i lež ústy tiskového mluvčího," míní Chaloupek s tím, že sedět ve Vladislavském sále s komunisty znamená je podporovat. „Což nebudu," dodal. Sám se chystá na Staroměstské náměstí na alternativní oslavy státního svátku, které organizuje místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Senátor a starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS) na Hrad nepůjde. „Po velmi krátkém rozmýšlení jsem se rozhodl z úcty k těm, ke kterým nemá úctu pan prezident, oslav na Hradě nezúčastnit. Po poněkud delším rozmýšlení jsem se pak rozhodl nezúčastnit ani řekněme 'protestních' oslav. Domnívám se, že ani ony nepřispějí k bourání bariér," řekl Aschenbrenner.

Komunistický poslanec Jiří Valenta ale na Hrad půjde. „Šel bych, kdyby tam seděl kdokoliv," řekl. Míní, že jde o svátek celého českého státu, a ne jedné osoby. Do Vladislavského sálu dorazí také poslanec na ANO v našem kraji Jan Volný. „Půjdu jen na hodinu na samotné vyznamenávání," řekl. Na to, zda mu chování Hradu vadí, či ne, poznamenal, že je to nešťastné a je těžké se zorientovat v tom, kde je pravda.

Na Hrad nedorazí europoslanec Jiří Pospíšil. „Nesouhlasím s politikou Miloše Zemana orientovanou na východ a už před týdnem jsem se obával, že ceremonál vyznamenávání může být spojen s malostí a trapností jako vloni, kdy prezident vyznamenal komunistického ministra Tomana a své přátele," řekl Pospíšil. Svátek chce oslavit na Stroměstském náměstí a večer v Muzeu Kampa, kam zve veřejnost za kulturou i debatami třeba i politickými.