Školní projekt s názvem Lepší sudy než žlaby je určen pro žáky obou stupňů, pedagogy, školní jídelnu, zájmový kroužek Ekoškoláček i rodiče, které chce škola zapojit při společném zahradničení. Na projekt, který bude probíhat po celý kalendářní rok 2017, získala škola příspěvek přes 130 tisíc korun, bude se ale na něm též finančně podílet.

Hlavním cílem projektu je úspora pitné vody, jež je dosud využívána i na zalévání školní zahrady. Škola plánuje zakoupit a umístit k okapům nádoby na zachytávání dešťové vody, která se využije na zalévání okrasné a užitkové zahrady (ovocné stromy a keře, zeleninové záhony tříd, skleník, bylinkový záhon, dýňoviště).

Žáci 15. ZŠ během zahradničeníZdroj: Archiv

Součástí je i zakoupení školní meteorologické stanice a meteorologických setů pro menší děti. Žáci budou sledovat množství srážek během roku a s těmito údaji dále pracovat například v hodinách matematiky. K projektu patří rovněž výsadba nových ovocných stromků a keřů. Bylinky, drobné ovoce a zelenina se už využívají ve školní jídelně.

V současné době probíhají přípravné práce na zahradě – údržba stávajících dřevin, příprava nových záhonů, práce s kompostem a další jarní práce.

Kristýna Zýková