Policisté Jan Pergl (26) a Lukáš Zahradník (27) si podle úterního rozsudku odsedí ve vězení shodně osm let. Oba se proti rozhodnutí ještě v jednací síni odvolali. 

Plzeňští soudci už v kauze rozhodovali jednou. Oba policisty však viny v prosinci 2014 zprostili pro nedostatek důkazů. Případem se ale zabýval Vrchní soud v Praze, který věc vrátil zpět do Plzně. Na případ měl totiž jiný pohled a s tím, jak důkazy zhodnotil soud první instance, se neztotožnil. "Konstatoval, že důkazy nashromážděné během hlavního líčení před krajským soudem postačí k tomu, aby byla vyslovena vina," vysvětlil předseda senátu Tomáš Bouček s tím, že důkazní situace však byla od počátku velmi hraniční.

Vrchní soud navíc uložil tomu krajskému vypracovat znalecký posudek policistů z oboru psychologie. Podle něj oba obžalovaní nemají sklony k afektivnímu jednání, nejsou zvýšeně agresivní a chápou správně své činy.

Měl natrženou slezinu

Policisté, oba hodností praporčíci, podle obžaloby 24. října 2013 vyjeli na oznámení, že bezdomovec obtěžoval ťukáním na okno ženu v ubytovně. Když ho tam nenašli, jeli za ním do nedaleké osady bezdomovců v Borské ulici. Tam podle spisu bezdomovce vyzvali, aby šel s nimi. Poté ho udeřili obuškem přes záda, odvedli na přilehlou panelovou cestu, kde jej oba zkopali. Bezdomovec měl řadu krevních výronů, zlomené žebro, natrženou slezinu a prudce krvácel do břicha. Sedmadvacátého října v jednu hodinu ráno zemřel.

Obžalovaní podle soudu překročili své pravomoci. "Vykonávali je v rozporu se zákonem," uvedl Bouček.

Soudní senát podle jeho slov pečlivě zkoumal, jaká v kritický den vznikla situace na místě. "Je třeba říct, že obžalovaní byli v početní převaze a vůči poškozenému měli i fyzickou převahu," řekl Bouček. Oba se podle soudu na napadení bezdomovce podíleli stejně. "Tvořili jednu policejní hlídku," doplnil Bouček.

Oba muži, kteří zatím zůstávají ve výkonu služby, ovšem pouze v kanceláři, připustili, že se s bezdomovcem setkali, násilí ale popřeli. Komentovat rozsudek však nechtěli a před novináři doslova utekli. Sdílnější byl obhájce obžalovaných Petr Vlach, který je přesvědčen o nevině svých klientů. "Ten trestný čin, za který byli odsouzeni, nespáchali. Soudce nevzal v potaz všechny argumenty, které jsme uvedli v náš prospěch," řekl Vlach.