Obžalovaný se k činu před soudem doznal. Vypověděl, že jím vyústila hádka mezi muži. Otec totiž svému synovi vyčítal zahálčivý život a mladý muž už nechtěl výčitky poslouchat.

Ondřej R. do svého otce strčil, až upadl na zem, poté vzal kovovou tyč, která byla opřená za koupelnovými dveřmi, a otce jí přetáhl přes hlavu. Z koupelny poté odešel, po chvíli se však vrátil a když viděl na zemi svého otce od krve, jak nadává, tyč zvedl a zasadil mu další již smrtelnou ránu. Mrtvolu poté odtáhl do komory, kde ji přikryl igelity.

Mrtvolu nalezli několik měsíců po činu

Tělo starého muže nalezli policisté až loňského 20. září, tedy několik měsíců po vraždě. Bylo již ve značném stádiu rozkladu, což provázel zápach, který se šířil celým domem. Ondřej R. však v domě i přesto po celou dobu žil a čin zatajoval. Sousedům i příbuzným, kteří se po muži ptali, tvrdil, že otec má problémy s tlakem a je v nemocnici.

"O tom, že skutek spáchal obžalovaný, nemáme pochyb. On to ostatně zde před soudem ani nezpochybňoval," uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Obžalovaný Ondřej R. u soudu.
V bytě měl měsíce tělo zavražděného otce. Že ho našli, bylo vysvobození, řekl

Kvůli stavu těla nebylo možné přesně určit, kdy Jan R. zemřel. Soud se vzhledem k výpovědi obžalovaného a dalších svědků přiklonil k tomu, že se to stalo někdy kolem loňského 10. května.

Ondřej R., který je otcem dvou dětí, bydlel v domě u svého otce od loňského února. Vrátil se k němu po rozchodu s přítelkyní a v době, kdy byl bez práce a navíc mu rostl dluh na zdravotním pojištění. Otci se jeho život nezamlouval a často mu to dával najevo. „Otce to mrzelo a vyčítal mi to," řekl. Když prý onoho dne odpoledne přišel domů, otec měl prý špatnou náladu. „On pracoval padesát let a mně vyčítal, že si nehledám práci a že tam žiji prakticky zadarmo. Už v dětství na nás řval a matku bil a najednou se to prostě nahromadilo, byl to takový vztek. Jsem člověk, který se dokáže ovládnout, ale tehdy jsem se neovládl," popsal Ondřej R. bez větších emocí.

Překvalifikování na zabití?

Jeho obhájce David Petrilák se v rámci závěrečného návrhu snažil přesvědčit soud, aby skutek překvalifikoval z vraždy na zabití, kde je trestní sazba od tří do deseti let. Za vraždu mu totiž hrozilo až osmnáct let vězení. S tímto návrhem ale neuspěl. Čin byl totiž podle soudu správně kvalifikován jako vražda. Trestný čin zabití, kterým se kvalifikují skutky spáchané v silném rozrušení ze strachu, úleku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli, nepřicházel podle soudu v úvahu. „Obžalovaný si byl velmi dobře vědom toho, co dělá," podotkla předsedkyně senátu. Soudci však při výměře trestu přihlédli k tomu, že muž se doznal a jeho trestní rejstřík byl doposud bez poskvrny.

Michal Dvořák
Radní Plzně Michal Dvořák je obviněn z podvodu

Ondřej R. byl kromě vraždy odsouzen ještě za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež. Kriminalisté totiž zjistili, že v době, kdy už byl starý muž po smrti, vybíral jeho syn peníze z otcova účtu. Tam mu totiž stále chodil důchod. Více než padesát tisíc korun tak bude muset vrátit České správě sociálního zabezpečení. Zajímavá je však informace, že z otcova účtu vybíral syn i před tím, byl totiž úplně bez peněz.

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Ondřej R. i státní zástupce Martin Rykl si ponechali lhůty pro případné podání odvolání.