Podle žaloby totiž má po napadení šestice Romů stále psychické problémy, trápí je stres a deprese, bojí se vycházet mezi lidi a nedůvěřuje jim. „Když nemusím, raději ani mezi lidi nechodím. Pokaždé se roztřesu a rozbuší se mi srdce, když uslyším ránu nebo nějaký křik. Vždycky mě pak veze záchranka," vypověděl před soudem napadený Miroslav Červeňák. Problémy má i Jitka Vačková, která byla svědkem napadení. Oba se údajně léčili, ale shodně odmítli dát souhlas k vyžádání své zdravotní dokumentace.

Inkriminovaná událost se stala 30. července 2011, kdy Jiří Miškovič (24) z Chudenína a Václav Boublík (22) z Dešenic, oba podnapilí, s baseballovou pálkou v ruce napadli Romy v Nýrsku, nadávali jim a vyhrožovali smrtí. Vše skončilo rvačkou nejprve mezi nimi a Červeňákem a následně se do potyčky zapojila celá rodina napadeného. „Hned mezi dveřmi jsem dostal pěstí. Podařilo se mi oba vytlačit ven. Dostrkali jsme se až k mostu a tam mi ten Miškovič uvázal kolem krku mikinu a utahoval ji víc a víc, až jsem upadl do bezvědomí. Kdyby mi nepřišel na pomoc otec, nevím," vzpomínal na bitku Červeňák. Podle Červeňáka staršího má stále celá rodina strach. „Předtím jsme žili v klidu. Dnes se s námi sousedi nebaví, asi mají zlost, že jsme podali žalobu na ty kluky," míní. Útok podle slov ostatních členů rodiny nadělal paseku i ve vztazích mezi nimi samotnými. Jsou nervózní, nerozumí si tak jako dříve.

Podle obhájce žalovaných s prokazatelnou újmou na zdraví vyšel ale právě Miškovič, jemuž při rvačce Romové zlomili ruku.

Útok projednával už klatovský soud, který oběma útočníkům uložil osmnáctiměsíční tresty s podmíněným odkladem na tři roky.

Krajský soud jednání odročil na říjen.