Čtyřiadvacetiletého Poláka potrestali v kauze tzv. phishingových útoků, jejichž principem bylo rozesílání podvodných e-mailů, díky nimž se organizované skupině podařilo vysát z účtů několika firem miliony korun. Před e-maily varovala Česká pošta.

Mladý muž dostal o čtyři měsíce nižší trest, než mu vyměřili soudci Okresního soudu Plzeň-jih, který kauzu otevíral. Odvolací soudci zároveň řekli, že Surowiec nebude platit způsobenou škodu. Podle okresního soudu měl totiž zaplatit téměř 900 tisíc korun, a to i přesto, že z trestné činnosti neměl žádný prospěch. Rozhodnutí o náhradě škody proto odvolací soudci zrušili. „Jednalo se o pokus. Žádnou škodu nezpůsobil, a proto za ni nemá odpovídat," řekl předseda senátu Pravoslav Polák.

I když byl odsouzen pouze jeden člověk, kořeny celé kauzy jsou podle lidí zainteresovaných v případu mnohem hlubší. Za vším zřejmě stojí lidé z Polska, kteří operují po celé Evropě.

Surowiec v případu figuroval tak, že v Česku zakládal účty, na něž zcizené peníze chodily. Účty s ním zakládal ještě jeho krajan Dariusz Szymon Tetela, který byl však soudem ze společného řízení vyloučen, je totiž nezvěstný.

Jak vlastně celý systém fungoval? Scénář byl vždy stejný. Firmě přišel email od podvodníků, který se tvářil jako zpráva od České pošty. Když jej uživatel otevřel, do počítače se mu dostal vir, který podvodníkům umožnil proniknout do internetového bankovnictví společnosti a odčerpávat tak peníze.

Šlo o miliony

„Otevřela jsem mail od České pošty a do počítače se mi dostal vir. Tak mi to později vysvětlil náš správce," uvedla Kristýna Dolečková ze společnosti Urban Technik. O pět dní později odešlo z firemního účtu během pouhých čtyř minut celkem 550 tisíc korun na dva účty vlastněné Poláky.

Dohromady 1,7 milionu korun podvodníci loni v září vysáli i z účtu firmy Kovo Kasejovice Klima, skoro tři miliony korun odčerpali z účtu firmy Provodínské Písky.

Surowiec před soudem řekl, že byl ve složité finanční situaci, proto kývl na nabídku jeho známého, který mu řekl, jak rychle přijít k penězům. O to, zda je cesta k penězům legální, či nikoli, se nestaral. S krajanem pak založil účty v Praze, Liberci a Hradci Králové. Instrukce dostával po telefonu. Loni v září byl zadržen.

I přesto, že soudci nyní v kauze vynesli nové rozhodnutí, bude muset případ ještě jednou projednat okresní soud. Zabývat se však bude už jen jednou částí obžaloby.

Nějaké peníze se firmám vrátily, o velkou část ale přišly. Podle soudu se mají obrátit na občanskoprávní řízení, v němž budou dokazovat, že za škodu odpovídá obžalovaný.