Deset Vietnamců od osmadvaceti do osmačtyřiceti let a jeden pětapadesátiletý Čech. Tato skupina stanula ve středu před Krajským soudem v Plzni kvůli obchodování s drogami. Obžalovaným hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Dohromady jedenáct obžalovaných, mezi nimiž je i osmadvacetiletá Vietnamka, viní státní zástupkyně Věra Brázdová z toho, že se v letech 2011 až 2013 na Plzeňsku a v jednom případě též na Tachovsku různou měrou podíleli na pěstování marihuany, kterou pak dál distribuovali.

Jednalo se o pěstírny v Příchovicích u Přeštic, v Trnové, Chlumčanech, ve Stodě, Dvorci u Nepomuka a také v Kosově nedaleko Boru na Tachovsku.

Skupina pracovala organizovaně a měla svou hierarchii. V té fungovali pěstitelé, skladníci, dodavatelé techniky, údržbáři, prodavači, řidiči a v neposlední řadě ti, kteří rozdávali rozkazy.

Měli profesionální vybavení

V Trnové se marihuana pěstovala ve velkém od září 2012 do loňského ledna, kdy do bývalého zemědělského objektu, jenž měli pronajatý Vietnamci, vtrhli policisté. O několik dní později kriminalisté zasahovali u keramičky v Chlumčanech, kde obžalovaní pěstovali marihuanu od listopadu 2012.

V Příchovicích si obžalovaní zase pronajali objekt bývalé továrny. Když sem v létě 2012 vnikli policisté, naskytl se jim pohled na téměř dva tisíce vzrostlých rostlin konopí.

Všechny pěstírny, ať už se jednalo bývalé zemědělské objekty, továrny nebo rodinné domy, byly profesionálně vybavené. „Policisté v nich zajistili zeminu, hnojiva, lampy, výbojky, stínidla, a další techniku," řekla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Patnáct jednacích dnů

Té ve čtvrtek trvalo zhruba půl hodiny, než přečetla obsáhlou obžalobu. Soudci poté začali obžalované vyslýchat. Jako první se na řadu dostal devětadvacetiletý muž z Vietnamu, který je od loňského ledna ve vazbě. Policisté jej zatkli při zátahu v Trnové. Mladý muž se zde podle svých slov ještě s dalším obžalovaným staral o pěstování konopí. „Já jsem pouze zaléval. Starali jsme se tam o to. Po Novém roce jsme měli začít se sklizní," řekl obžalovaný, který do České republiky přicestoval v roce 2007. Když na podzim 2012 sháněl nějakou práci, naskytla se mu bohužel právě tato příležitost.

Hlavní líčení je u plzeňského krajského soudu nařízeno na patnáct jednacích dnů. Během nich budou odděleně jeden po druhém vyslechnuti všichni obžalovaní, a to prostřednictvím tlumočníka do vietnamského jazyka. Poté přijde na řadu také množství svědků. Osm z jedenácti obžalovaných Vietnamců je nyní ve vazbě.