Rok a dva měsíce uplynuly před několika dny od zrůdného útoku kyselinou na Plzeňanku Martinu, které je dnes šestadvacet let. Vyšetřování již skončilo a Martinin bývalý přítel, plzeňský taxikář Jan Dubský, který je z útoku obviněný pro pokus vraždy, se bude v příštích dnech seznamovat se spisem.

Vyšetřování mohlo být skončeno již dříve, proti znalcům, kteří prováděli chemickou expertizu jedné ze zajištěných stop, se však postavila technika. Rozbil se totiž přístroj, s nímž potřebovali pracovat.

„Přístroj už byl opraven a expertiza je dnes hotová. V současné době je vyšetřování skončeno v tom smyslu, že žádné další důkazy se neprovádí a bude přistoupeno k seznamování jednotlivých osob se spisem. To je prozatím naplánováno na příští dva týdny," řekl Deníku dozorující státní zástupce Martin Rykl.

Zda se vše stihne v dalších dvou týdnech, ještě zůstává otázkou. „Bude to záviset na tom, zda obviněný bude považovat vyhrazený počet dní za dostatečný, nebo se bude dál chtít seznamovat se spisem, případně ještě navrhnout doplnění nějakých dalších důkazů," upřesnil Rykl.

Obžalobu chce podat v únoru

Poté by měl přijít na řadu návrh na podání obžaloby. Tu by státní zástupce zpracoval a podal k soudu. „Spis je poměrně obsáhlý. Rozhodně to nebude otázka měsíců, ale spíš týdnů, dejme tomu dvou tří týdnů. Pravděpodobně by to bylo v průběhu února," řekl Rykl. Soud by posléze rozhodoval o nařízení termínu hlavního líčení.

Kriminalisté v případu vyslechli více než dvacítku svědků a bylo zpracováno několik znaleckých posudků.

K tragédii došlo 18. listopadu 2013. Mladou ženu kdosi v plzeňských Lobzích polil žíravou tekutinou. Plzeňanka poté bojovala v nemocnici o život a lékaři ji zachránili. Kyselina jí poleptala obličej včetně očí. Zasáhla i ruce a nohy a trávicí trakt i dýchací cesty, protože část tekutiny dívka při útoku vdechla. Dodnes podstoupila řadu operací a další léčba ji ještě čeká.

Obviněný muž je od loňského srpna ve vazbě a hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Kriminalisté jej vyslýchali ještě v den útoku, na policii strávil několik hodin. Měsíc po útoku u něj pak vyšetřovatelé provedli domovní prohlídku, při níž zabavili řadu věcí. Většinu z nich vrátili, ovšem s výjimkou autobaterie a jedné bundy s tím, že se jedná o důkazní materiál. Bývalý přítel Martiny však v rozhovoru pro náš list popřel, že by měl s hrůzným činem cokoli společného.

Chtějí zapomenout

Rodinu dívky událost navždy poznamenala a už se k ní nechtějí vracet. „Nezlobte se, ale pro nás je to bolestné a je opravdu těžké k tomu cokoli říkat. Snažíme se na to zapomenout," řekla Deníku přesně rok po útoku matka napadené dívky.