Zabavili je před dvěma lety celníci v Rozvadově. „Na soupravách byl obrázek oblíbeného Krtečka. Jeho autor Zdeněk Miler se obrátil na soud pro porušení autorských práv,“ vysvětlila mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Části souprav, na kterých se postavička Krtka nevyskytuje, budou použity pro humanitární účely. Oblečení, na nichž nelze napodebeninu odstranit, musely být zlikvidovány.

V květnu 2006 zajistili tachovští celníci celkem 7573 kusů dětského textilu, na němž byl Krteček vyobrazen. Zboží bylo dováženo v kontejneru z Asie pro firmu se sídlem v Praze.

Městský soud v Praze loni rozhodl, že výrobou a následným dovozem byla porušena autorská práva žalobce. Celní úřad Tachov rozhodl, že zboží propadne státu.

Prvních 650 souprav si včera odvezly Dana Boháčová a Monika Galajdová ze Správy uprchlických zařízení. „Soupravy zaevidujeme a postupně je budeme předávat našim klientům v pobytových zařízeních,“ uvedla Boháčová. Soupravičky poputují do osmi ústavů a zařízení pro děti. Například dalších 150 souprav dostane v pátek Kojenecký ústav s Dětským domovem v Plzni.

Téměř polovinu ze zmíněných sedmi a půl tisíce kusů oblečení museli celníci zlikvidovat, neboť Krteček nešel odstranit tak, aby zůstalo oblečení neporušeno.

„U necelých čtyř tisíc soupraviček bylo možné odstranit vestičku a ponechat tepláčky s mikinou, které jsou bez obrázku,“ uvedl František Vokroj z Celního úřadu Tachov.

Na odstraňování oblečení a obrázků Krtečka pracovalo podle něj několik celníků mnoho hodin.