Třiatřicetiletý Rus Fjodors Ivanovs a pětadvacetiletý Lotyš Vitalijs Kuzněcovs usedli kvůli útoku na lavici obžalovaných před Krajským soudem v Plzni. Oběma hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Soňu H. cizinci oslovili někdy po půlnoci. „Ptali se po nějakých děvčatech, tak jsem se nabídla sama," uvedla mladá žena. Trojice nakonec skončila v hotelu Hvězda, kde byli cizinci ubytovaní. S Ivanovsem měla prostitutka pohlavní styk, druhého muže však odmítla, protože byl silně opilý, a jeho to podle všeho naštvalo. Když bylo po všem, žena vyinkasovala 800 korun a muži šli ženu vyprovodit.

Na schodech mezi Kasárním a Kostelním náměstím však jmenovaní kněžku lásky přepadli. „Šla jsem z těch schodů dolů jako první a najednou jsem ucítila kopanec do zad a letěla jsem dolů" popsala Soňa H. Při pádu před sebe dala igelitové tašky, v nichž byly plyšové hračky a boty. „Ty tašky mě zachránily," pronesla před soudem.

„Žena spadla nejméně z dvanácti schodů. Obžalovaní k ní poté po schodech seběhli, Ivanovs jí jednou rukou začal škrtit a druhou rukou jí zakryl ústa. Kuzněcovs ženu několikrát udeřil pěstí do obličeje a do zadní části hlavy. Poté ženě odcizili igelitovou tašku," uvedl státní zástupce Pavel Hajný. Muži poté tašky prohledali, ale nic nevzali, peníze, které chtěli, totiž měla napadená u sebe. Za poškozenou se proto vydali znovu, ta se však zvedla a utekla ke Kasárnímu náměstí, její volání o pomoc též slyšela jedna žena, která zavolala policii.

Obvinění z loupeže oba muži před soudem odmítli. Ivanovs uvedl, že kdyby chtěli prostitutku okrást, mohli to udělat už v hotelu. Přiznal však, že do ženy na schodech strčil, a když poté volala o pomoc, chytil ji kolem krku a zacpával jí ústa. Fyzický atak přiznal i druhý cizinec. „Možná to bylo spojené s tím, že se nezdařil sex," řekl Kuzněcovs a zmínil též vliv alkoholu.

Hlavní líčení bude pokračovat za týden.