Soud v německém Weidenu se začal v úterý začal zabývat brutálním loupežným přepadením, které má na svědomí trojice Čechů. Rozsudek by měl padnout na začátku prosince. 

Loupežné přepadení se odehrálo loňského 17. září po osmé hodině večer. Plzeňan Martin Hrdlička spolu s Martinem Janoušem a dalším komplicem, jenž má pocházet z Chebska, se vloupali ve městě Weiden do rodinného domu, kde se v tu dobu nacházeli tři postaří lidé - 71letý muž, jeho 68letá žena a její 89letá matka. Pachatelé je svázali, zbili a vyhrožovali jim smrtí. Pod ještě větší tlak se je podle obžaloby snažili Češi ve věku 34 až 44 let dostat tím, že jeden z mužů bodal nožem jen těsně kolem hlav obyvatel domu. Trojice, která v domě ukořistila cennosti v hodnotě 20.000 eur (540.000 korun), prý také k zastrašování, jímž se chtěla domoci dalšího majetku, použila falešnou zbraň.

Týrání trvalo několik hodin

Seniory měli muži týrat více než čtyři hodiny. Teprve poté dům opustili. Napadení utrpěli hned několik zranění, nejstarší ženě pachatelé způsobili zlomeninu lebky a žeber. Napadení se na obětech ale podepsalo i jinak. "Od té noci nemůžu spát. A když spím, tak s hroznými nočními můrami," uvedla jedna z obětí. Na agresory byl po loupeži vydán zatykač. Hrdličku a dalšího komplice Martina Janouše zadrželi čeští policisté v listopadu 2015, třetího pachatele, který je z Chebska, pak dopadli letos v lednu.

Přepadení, k němž se trojice u německého soudu přiznala, bylo naplánované delší dobu. Důvodem prý byly problémy s penězi a závislost na kokainu a alkoholu. Násilnou eskalaci přepadení muži údajně nečekali.

Dva z trojice útočníků, kterou zatkla policie v Česku a úřady ji posléze vydaly do Německa, nyní musí počítat s tresty vězení od osmi let a šesti měsíců do devíti let a šesti měsíců. Třetí pachatel, který si při přepadení počínal nejbrutálněji, může ve vězení strávit deset a půl až 11 a půl roku.