Na rok do vězení poslal ve středu Krajský soud v Plzni někdejšího hokejistu Plzně a nižších zámořských celků Matěje Trojovského (32). Sportovce potrestal za bitku na soukromé akci, kam se muž připletl v listopadu 2015. Soudci Trojovského zařadili do mírnějšího typu věznice s dozorem. Rozhodnutí je již pravomocné.

Trojovského soud uznal vinným z ublížení na zdraví a výtržnictví. Muž se před soudem ocitl kvůli bitce v Saloonu na Roudné předloni v listopadu, kam se s kamarády připletl na soukromý večírek jedné plzeňské společnosti a popral se tam.

Sportovce a podnikatele tehdy nezastavilo ani to, že byl v podmínce kvůli napadení strážníka v Plzni na Doubravce. A právě to se podepsalo na tom, že mu byl za rvačku vyměřen trest nepodmíněný.

Jiný než nepodmíněný trest nepřichází v úvahu

Okresní soud Plzeň-město muže na sklonku loňského roku poslal na šestnáct měsíců za mříže, proti čemuž se Trojovský odvolal. Jeho obhájce Petr Vlach žádal, aby byl obžaloby zproštěn nebo aby soudci věc vrátili okresnímu soudu k novému projednání. S tím ale neuspěl.

"Co se týče právní kvalifikace, tak na místě není jiný než nepodmíněný trest," uvedl předseda senátu František Pokorný. Senát se však shodl na tom, že postačí mírnější. Trojovský si tak místo šestnácti měsíců vězení odsedí dvanáct měsíců.

Incident se odehrál 29. listopadu 2015 na večírku jedné plzeňské firmy v sálu Saloonu na Roudné v Plzni. Na akci, kde byla zábava v plném proudu, se tehdy kolem jedné hodiny ráno dostal Trojovský a jeho dva kamarádi, kteří do té doby seděli ve vedlejší pivnici a sledovali boxerský zápas. I když jim bylo řečeno, že se jedná o uzavřenou akci, chtěli setrvat. Poté došlo k bitce.

Trojovský podle soudu bezdůvodně napadl jednoho z účastníků akce Tomáše Š. (43). Svědkyně, která vypovídala před soudem, řekla, že s kolegou tancovala na parketu a on se najednou skácel k zemi. „Asi tři metry ode sebe jsem viděla obžalovaného,“ řekla. Další svědek pak vypověděl, že Trojovský vešel do sálu, udeřil jeho kolegu a poté zase odešel.

Nemůže se již odvolat

Trojovský vinu od začátku popíral. Jeho obhájce Petr Vlach se před soudem snažil zpochybnit výpovědi svědků. "Jsou v nich veliké rozpory a ty nelze pominout," řekl s tím, že okresní soud je podle jeho mínění vytrhl z kontextu. Odvolací senát krajského soudu se však s tímto postojem neztotožnil a naopak řekl, že okresní soud důkazy zhodnotil dobře. Již v původním rozsudku bylo taktéž řečeno, že útočníkem byl právě Trojovský, a že trest byl vyměřen s ohledem na trestní minulost obžalovaného. 

Proti středečnímu rozhodnutí krajského soudu již není přípustné odvolání. Trojovský může podat pouze takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.