Kvůli hrozbě bombovým útokem stanul už potřetí před soudem. Řeč je o Karlu Švecovi z Přeštic, kterému letos na jaře bylo sedmdesát osm let. Stařík na konci loňského června zaslal dopis na klatovský soud a tamější nádraží. „Dnes u vás vybuchne bomba," hrozil.

Klatovský soud kvůli oznámení loňského 25. června po půl jedenácté dopoledne evakuovali. Budovu museli opustit všichni včetně zaměstnanců soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby. Žádná bomba se nenašla a ve 12.45 hodin byl provoz soudu obnoven.

Již druhý den však byli policisté v Klatovech znovu v pohotovosti. Dopis se stejným zněním totiž otevřeli na tamějším nádraží. Blížila se šestnáctá hodina a i zde začala evakuace budovy a nástupisť. Policie celý objekt zkontrolovala a nic nenašla. V půl šesté večer bylo po všem.

Najít pachatele nebylo těžké. Karel Švec se totiž do dopisů podepsal, a dokonce uvedl adresu zdravotnictkého zařízení v Letinech, kde v té době pobýval. Kriminalisté jej poté obvinili z šíření poplašné zprávy.

„Dopisy jsem psal vlastnoručně a 24. června jsem je vhodil do schránky. Poradily mi to hlasy v hlavě. To, že jsem to poslal na soud a nádraží v Klatovech, byla náhoda. Nebýt těchto hlasů, nic by se nestalo," řekl na policii. Před soudem, kam jej doprovodil personál z Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, pak působil zmateně a vypovídat odmítl.

I přesto, že mu hrozilo až pět let vězení, za mříže nakonec nepůjde. Soudce se totiž ztotožnil se stanoviskem státní zástupkyně, která na základě znaleckého posudku psychiatra navrhla, aby bylo muži uloženo ochranné ústavní léčení. Psychiatr totiž konstatoval, že starý muž trpí duševní poruchou, a nedokázal si zcela uvědomit, co vlastně může napáchat. Navrhl též, aby se muž léčil.

„Byla uložena ústavní forma léčby, neboť ambulantní se doposud neosvědčila," zdůvodnil své rozhodnutí samosoudce Jiří Fikar.

Práva na odvolání se poté všichni vzdali, takže verdikt je již pravomocný.

Švec nehrozil bombou poprvé. V letech 2005 a 2006 jej soudy za stejný skutek potrestaly podmínkou.