Kauza se týká žalob dvou občanských sdružení a souvisí se stavbou spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně. Právě kvůli spalovně za více než dvě miliardy korun, která už v Chotíkově roste, žalují Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov Krajský úřad Plzeňského kraje.

O co vlastně jde? Obě sdružení napadla rozhodnutí Krajského úřadu z 15. října 2012 o umístění spalovny v Chotíkově. Krajský úřad totiž tímto krokem zamítl odvolání proti rozhodnutí Městského úřadu Nýřany, jenž 1. června 2012 vydal územní rozhodnutí, které stavbu spalovny umožnilo.

Sdružení jako důvody uvádějí podjatost úředníků, nezákonně vydané stanovisko EIA, které se zabývá hodnocením vlivů na životní prostředí, či nezákonně vydané územní rozhodnutí.

„My vidíme největší problém v podjatosti úředníků Krajského úřadu. Ten totiž podepsal smlouvu o spolupráci při nakládání s komunálním odpadem, kde hlavní věcí byla příprava spalovny, tedy v plném rozsahu se zavázal podporovat přípravu spalovny. Následně rozhodoval o všech našich odvolacích řízeních. A v tom spatřujeme střet zájmů," uvedl Milan Reiniger ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov. Chybu vidí i v případě zpracovávání posudku EIA. „Vedlo to Město Touškov a my jsme namítli, že jsou podjatí, protože dostanou peníze za to, že tam tu stavbu budou mít. Krajský úřad nám sice dal zapravdu, ale mezitím už EIA byla hotová," nechal se slyšet Reiniger.

Zticha nezůstaly ani Děti Země, které upozornily, že bude zasažen biotop žabky kuňky žlutobřiché. Ekologové požadují, aby soudci zrušili jak rozhodnutí Krajského, tak nýřanského úřadu.

„Můžu k tomu říct jen to, že s tím nesouhlasíme," podotkla ještě před začátkem jednání zástupkyně Krajského úřadu Helena Štvánová.

Žaloba? Nedůvodná

Podle advokáta Karla Palečka, který zastupuje Plzeňskou teplárenskou, jež je investorem výstavby spalovny, může spor způsobit jisté komplikace. „Teoreticky ano," pronesl bez konkrétnějšího vysvětlení. „Tu žalobu považujeme za zcela nedůvodnou. Argumenty, které v ní jsou, nepřijímáme. Myslíme, že stavební úřad, a to jak prvního, tak druhého stupně, rozhodl zcela v souladu se zákonem," je přesvědčený Paleček.

Jak už bylo napsáno na začátku, nejedná se o nejjednodušší kauzu. „My tady nemůžeme odpovědět na otázku, zda spalovna ano, nebo ne. Co se týče územního rozhodnutí, musíme se řídit stavebním zákonem. Často se také budeme dostávat do zákona o ochraně přírody a krajiny," uvedl předseda senátu Petr Kuchynka.

Kauzu v úterý soudci odročili. Znovu ji budou projednávat 17. června.