K závěrečným řečem v úterý u Okresního soudu Plzeň – jih dospěl proces s bývalým ředitelem Lázní Letiny Pavlem Huclem a realitními makléři Karlem Kaiserem a Marií Šnoblovou. Trojice se zpovídá z trestného činu podvodu.

Hucl měl podle obžaloby před čtyřmi roky nevýhodně prodat za půldruhého milionu korun dům klientky Lázní Letiny, 85leté Jaroslavy Křížkové, u které se v té době již dva roky rozvíjela Alzheimerova choroba. Zprostředkovatelská smlouva pak byla koncipována tak, že seniorka dostala pouze 971 tisíc korun. Na podvodu se měli podílet i makléři Kaiser a Šnoblová.

Trestem má být podmínka a uhrazení škody

Státní zástupce Oliver Pec v úterý navrhl pro trojici podmíněný trest jedné šestiny osmileté sazby s podmíněným odkladem na tři až čtyři roky a úhradu škody 529 tisíc korun. Při návrhu trestu obžaloba přihlédla k dosavadní bezúhonnosti žalovaných.

Podle spisu obvinění prodej uskutečnili přesto, že věděli o špatném zdravotním stavu ženy. „Dopustili se trestného činu podvodu ve formě spolupachatelství v souvislosti s prodejem nemovitosti poškozené, u níž se rozvíjela demence a od roku 2009 její zdravotní stav neumožňoval činit právní úkony, i když svéprávnosti ji soud zbavil až v roce 2011," pronesl Pec.

Bývalý ředitel Hucl si od stařenky nechal podepsat zplnomocnění k prodeji jejího domku. Žalobce bývalému řediteli Huclovi neuvěřil, že prodejem chtěl vyřešit její dluhy. „Ty činily maximálně 15 tisíc korun a částka mohla být uhrazena z důchodu či z úspor poškozené. Nelze uvěřit, že jej poškozená požádala o prodej nemovitosti."

Podle obžaloby Kaiser a Šnoblová postupovali ve shodě a aktivně se účastnili na prodeji nemovitosti. „Kaiser zadržoval peníze bezprávně. Část peněz vyplatili poškozené a část si nechali," doplnil žalobce.

Opatrovník poškozené Karel Somol navíc požaduje po Marii Šnoblové náhradu škody 170 tisíc korun.

Obžalovaní o zdravotním stavu prý nevěděli

Obžalovaní v úterý tvrdili, že o špatném zdravotním stavu ženy nevěděli. „Nešlo poznat, že není schopna něco podepsat. Přístup k její lékařské dokumentaci jsem neměl. Chtěla dožít v důstojných podmínkách, proto se rozhodla nemovitost prodat," bránil se v závěrečné řeči bývalý ředitel Lázní Letiny Hucl.

Šnoblová uvedla, že ji sociální pracovnice Lázní a referentka na Obecním úřadu v Řevničově neupozornili na duševní poruchu Křížkové.

Kaiser obvinění odmítl a celou kauzu hodil na Šnoblovu. „Křížkovou jsem nepoškodil, dělal jsem naopak vše, abych ji ubránil," tvrdil před soudem.

Ten vynese konečný rozsudek už v pátek.