Na konci ledna se v Plzni strhla policejní honička jako z akčního filmu. Řidič stříbrné felicie tehdy odmítl na Nepomucké třídě na Slovanech zastavit hlídce a místo toho sešlápl plyn na podlahu a ujížděl. Vše nakonec skončilo dvěma nabouranými policejními auty, a posléze i zadržením zběsilého jezdce. Policisté po chvíli věděli, proč se jim řidič chtěl vyhnout. Byl totiž pod vlivem drog a alkoholu, nadýchal přes jedno promile; ukázalo se také, že nikdy ani neměl řidičský průkaz.

Ilustrační foto.
Přepadení obchodu s oblečením, pachatel si odnesl 20 tisíc korun

Oním řidičem byl osmatřicetiletý Plzeňan Zdeněk Treml. Kvůli honičce ve středu stanul před Okresním soudem Plzeň-město, kde se zpovídá z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až šest let vězení.

Má sedmnáct záznamu v rejstříku trestů

Tremla dnes k soudu přivezla eskorta z borské věznice, kde si odpykává roční trest za ublížení na zdraví a výtržnictví. Muž, který za dva měsíce oslaví devětatřicáté narozeniny, patří ke zkušeným recidivistům. Ve svém rejstříku trestů má již sedmnáct záznamů především za krádeže a brzy mu tam zřejmě přibudou další. Kriminalisté mu totiž kladou za vinu ještě prosincovou krádež Škody Favorit na Plzni-jihu, vykradenou restauraci v Druztové a také chatu v Dolanech na Plzeňsku.

Zdroj: DENÍK/Miroslava Vejvodová

Policejní honičku z letošního ledna, kvůli níž Treml stanul před soudem, odstartovala obyčejná policejní kontrola. Treml jel totiž po desáté večer přes Nepomuckou třídu zvýšenou rychlostí, čehož si všimli v autě hlídkující policisté. Za felicií se proto vydali, jenže když spustili výstražná světla a chtěli, aby řidič zastavil, auto začalo zrychlovat.

Naboural do policejních aut

Treml zamířil do Černic, obkroužil náves a jel na velký kruhový objezd u Olympie. Z něj sjel a po chvíli naboural jedno z policejních aut, které se snažilo mu v další jízdě zabránit. Poté se dostal na Nepomuckou třídu a jel zpět do centra. Z auta přitom dostal více než 140 km/hod. Mezi Sladkovského ulicí a Mikulášského náměstím pak najel do policejní octavie, která jej pronásledovala a odbočil na Mikulášské náměstí. Zde narazil do betonových sloupků, zastavil a dal se na útěk. V Jablonského ulici ho policisté dopadli.

Nejvyšší pokutou, kterou inspektoři loni v České republice uložili, byla šestapůlmilionová sankce pro pražskou firmu OMGD, s. r. o., která v Kaznějově na Plzeňsku neoprávněně nakládala s odpadem
Největší pokuta v Česku padla kvůli odpadu na Plzeňsku. Dostala ji firma z Prahy

„Dnes se na to celé dívám špatně. Sehrál v tom roli alkohol dohromady s drogami,“ řekl Treml před soudem. I když nikdy neměl řidičské oprávnění, v kartě řidiče má již čtyři záznamy. Felicii, v níž ujížděl, si koupil loni na podzim. To, že nemá řidičák, neřešil.

Soud byl odročen na červen, kdy by měl padnout verdikt.