Pod pohrůžkou střelnou zbraní donutil bývalého manžela Alice K., aby mu s ženou zprostředkoval kontakt. Při policejním zásahu mířil pistolí i na policisty.

Žalobkyně Jana Cimická uvedla, že bývalou partnerku fyzicky napadl. „Když ho nechtěla pustit do bytu a udeřila ho dlaní na tvář, napadl ženu tak, že ji vyzvedl do výšky a hodil ji na podlahu. Její nezletilou dceru přehodil přes celou místnost na postel a zároveň vyhrožoval, že Alici K. někam odveze a dcera ji už neuvidí," přečetla Cimická.

Po útoku Blažka utrpěla žena lehký otřes mozku. Ze strachu o život přestěhovala svou dceru k otci do Třemošné a Blažka se snažila ze svého domu v Otradovicích u Benešova vystěhovat. „Což se jí nepodařilo, protože obžalovaný ponechával část svých věcí v jejím domě, kam se denně vracel a měl ji napadat, což vedlo k jejímu psychickému zhroucení," řekla Cimická.

Blažek ženě vyčítal, proč ho opustila, že ji miluje a že to tak nenechá. Alice K. si kvůli nechtěným telefonátům od Blažka několikrát změnila telefonní číslo. „Poté, co si zjistil její aktuální číslo, sdělil poškozené, že si přijde pro její dceru," uvedla žalobkyně.

Zbraní mířil i na policisty

Vše vygradovalo po půlnoci 8. srpna loňského roku, kdy Blažek pod pohrůžkou použití pistole chtěl po exmanželovi Alice K. vymámit její bydliště. „Když výhrůžku zdůraznil slovy, že si má vybrat, zda nejprve zastřelí jeho mámu nebo tátu, odvedl ho exmanžel za Alicí K.," sdělila Cimická.

Alice K. ovšem nebyla doma, a Blažek se vrátil s bývalým manželem své družky a jeho rodiči k jejich bydlišti. Před domem už čekala policie. „Obviněný nereagoval na výzvu, aby odložil zbraň, kterou střídavě mířil i na policisty. Jeden z policistů začal s obviněným komunikovat. Muž ale odmítl vyjednávat a chtěl, aby ho policisté následovali k bydlišti poškozené," konstatovala státní zástupkyně.

Alice K. už byla doma a komunikovala prostřednictvím domovního zvonku a z okna. „Pak ji vyzval, aby uzavřela okno, aby neviděla, co se stane," řekla Cimická s tím, že muž hrozil že se zastřelí. V tom mu ale zabránila zásahovka.

Podle obžaloby se dopustil vydírání a nebezpečného pronásledování, omezování osobní svobody, pokusu o ublížení na zdraví, nedovoleného ozbrojování, vyhrožování úředním osobám, výtržnictví, porušování domovní svobody a maření úředního rozhodnutí.

Blažek si před soudem sypal popel na hlavu. „Ano, jsem vinen. Zasloužím si trest za to, jak jsem ublížil rodině exmanžela Alice," pověděl. Přiznal, že napadl Alici K., ale popřel ublížení její dceři. Blažek řekl, že Alice K. chtěla, aby od ní odešel, ale ne úplně. „Abychom si od sebe odpočinuli," tvrdil.