Ochranné protitoxikomanické léčení v ústavní formě požaduje státní zástupce Jiří Komorous pro Jiřího Manycha z Českých Budějovic. Mladý muž byl v lednu odsouzen za zavinění nehody, při níž zemřela jeho čtyřiadvacetiletá přítelkyně, která seděla na místě spolujezdce. Tragická nehoda se stala 28. prosince po čtrnácté hodině na Vejprnické třídě, kousek za hranicí města. Manych byl tehdy pod vlivem pervitinu.

Manycha za to Okresní soud Plzeň-město poslal na pět a půl roku za mříže a na osm let mu zakázal řízení motorových vozidel. Podle státního zástupce byl verdikt správný, ve svém odvolání však navrhl, aby soud Manychovi nařídil ústavní léčbu.

Manych, kterému bude prvního června čtyřiatřicet let, už stihl do svého rejstříku trestů vepsat neuvěřitelných pětadvacet záznamů. Řady skutků se dopustil právě pod vlivem drog. I on se však proti rozsudku 5,5 let vězení odvolal. Na návrh obhajoby tak bude znovu vyslechnut znalec z oboru doprava.

Nešťastné nehodě předcházela policejní honička. Několik minut před střetem totiž Manych se svou přítelkyní natankovali do své felicie naftu za 900 korun na pumpě v Křimicích a odjeli bez placení. Všiml se jich ale taxikář, který zalarmoval policisty a vydal se za nimi. Mladý muž ujížděl směrem do centra, na křižovatce s Vejprnickou třídou to otočil na Vejprnice, aby prchl z města. Policisté, kteří jej sledovali, muže vyzývali k zastavení. Auto jelo rychlostí více než devadesát kilometrů za hodinu. Kousek za cedulí Plzeň však jízda skončila. Felicie tam čelně narazila do protijedoucího peugeotu a do dalších vozidel. Střet vypadal hrozivě. Mladá spolujezdkyně měla po nehodě tolik vážných zranění, že na místě zemřela.

Co řekl znalec u okresního soudu

Střetu s protijedoucím autem šlo podle znalce zabránit jen rapidním snížením rychlosti na necelých padesát kilometrů za hodinu. Když však Manych vyjel z Plzně, kousek za cedulí předjížděl a ještě zrychlil, auto se tak dostalo do smyku a střet byl nevyhnutelný. „Protijedoucí auto mohl, ale také vůbec nemusel vidět," řekl znalec z oboru doprava Jiří Pech.

Právě ten bude na žádost obhajoby pozván k doplňujícímu výslechu před odvolací trestní senát krajského soudu. Ve čtvrtek o tom rozhodli soudci ve svém usnesení. Jednání pro to odročili na druhý červnový týden, kdy by též mohl padnout konečný, tedy již pravomocný verdikt.

Při tragické nehodě, která měla ten nejhorší možný následek, se Manych dopustil hned sedmi trestných činů. Kromě toho, že byl pod vlivem pervitinu, byl také v podmínce, navíc ani neměl řidičské oprávnění.