Ten o tři dny později následkům zranění podlehl. Případ těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele začal ve středu projednávat Krajský soud v Plzni.

Událost se odehrála v osadě, kde přespávají lidé bez střechy nad hlavou. Sem si policisté Pergl a Zahradník pro bezdomovce přijeli poté, co dostali oznámení, že otravuje před nedalekou ubytovnou. „Když jsme dorazili k ubytovně, byl pryč. Věděli jsme, že bude v osadě. Zastihli jsme ho tam ve stanu a vyzvali ho, aby šel s námi k vozidlu. U auta jsme si opsali nacionále. Řekl, že jen klepal na okno ženy, s níž má konflikty. Pověděl, že má zajištěné ubytování ve městě, tak jsme ho nechali jít. Řekli jsme mu, ať se nevrací na ubytovnu v Borské a nedělá si problémy. S obviněním nesouhlasím," vypověděl před soudem Pergl.

Jenže podle obžaloby měli policisté muže zbít, přestože jim nekladl odpor. „Dvakrát ho udeřili obuškem přes záda a pak ho odvedli na přilehlou panelovou cestu, kde jej pevnými služebními botami se silnou podrážkou kopali do trupu, způsobili pohmoždění lopatky či zlomili žebro," uvedl státní zástupce Martin Rykl.

Podle něj napadenému útokem natrhli slezinu, což vedlo ke krvácení do břicha. Právě na následky vnitřního krvácení bezdomovec o tři dny později zemřel. „S ohledem na podnapilost a způsob života poškozeného museli vědět, že se nemůže jejich útoku bránit. Po ukončení útoku ho zanechali na místě a odešli," dodal státní zástupce.

Zahradník a Pergl u soudu přiznali, že o jednání s bezdomovcem nesepsali úřední záznam. „Chtěli jsme si ulehčit práci, abychom muže nemuseli brát k výslechu na služebnu. Nebyla v tom snaha něco zakrýt," vysvětlil Zahradník s tím, že chování muže byla jen malichernost.