Miliony korun podvodem se v tomto roce snažili vymámit lidé z Plzeňského kraje na pojistkách. Česká pojišťovna informovala o tom, že v prvním čtvrtletí tohoto roku zaznamenala pojistné podvody v kraji za více než 8,5 milionu korun, pojišťovna Allianz pak od ledna do dubna došla k částce 7,2 milionu korun.


Ze statistik obou pojišťoven vyplývá, že pojistné podvody lidé páchají nejčastěji v oblasti pojištění motorových vozidel. „Situace se v posledních letech příliš nemění. Jedná se zejména o nahrané a smyšlené dopravní nehody či fingované krádeže vozidel," uvedl ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl.

Například žena z Plzeňska přišla pojišťovně oznámit pojistnou událost z povinného ručení se zfalšovaným podpisem majitele auta i pojištěnce. Na vše se ale brzy přišlo. „Muž, kterého podepsala, totiž v té době pobýval ve vazbě," uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Těžce nemocný bratr

V dalším případu ze západu Čech šlo o životní pojištění. „Žena využila nesvéprávnosti svého těžce nemocného invalidního bratra a s vědomím, že muž byl velmi těžce nemocen a do konce života mu nezbývalo mnoho, na něj uzavřela několik životních pojistek. Při jejich sjednávání však zamlčela vážné choroby, kterými její bratr dlouhodobě trpěl, a těšila se, že po jeho smrti inkasuje peníze z pojistek," přiblížila Buriánková.

Ilustrační foto.
Mám radost, že Kajínek půjde ven, říká aktivista z Domažlicka

Na podvod se jako v prvním případě přišlo záhy po bratrově smrti. Žena se tak místo velkého balíku peněz dočkala trestního oznámení a za podvod se může ocitnout až na deset let za mřížemi. „S případy, jako je tento, se setkáváme zřídka, jsou ovšem dokladem toho, že někteří lidé se kvůli vlastnímu obohacení neštítí zneužít ani členy své rodiny," řekla Buriánková.

O dalším případu, který se týká muže z jihu Čech, informoval mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Muž svůj vůz předal známému s tím, že jej jako nechá zmizet. Oba se chtěli podělit nejen o peníze za prodej auta, ale i za pojistné plnění. „Známý však auto, bez ohledu na původní plán, ještě celý týden používal, a zanechal tak po sobě hodně stop. Sám tím vlastně přispěl k odhalení celého případu. „Případ jsme předali do rukou policie," upřesnil Bálek.

Ze zkušeností pojišťoven vyplývá, že se začátkem letní sezony přibývá podvodů s cestovním pojištěním. Jde například o fingované krádeže zavazadel. V zimě pak pojišťovny často řeší případy, kdy si lidé údajně způsobí úraz na lyžích či snowboardu.

Pavel Křovák u svého vojenského trabanta.
Plzeňský Trabant klub slavil padesátiny

Z dat obou zmíněných pojišťoven lze vyčíst, že Plzeňský kraj je třetí v republice, co se týče finančního objemu pojistných podvodů. V celé republice pak pojišťovny od začátku roku řešily podvody za více než dvě stě milionů korun.

Když nahlédneme do policejních statistik, zjistíme, že policisté se loni v Plzeňském kraji zabývali dvanácti pojistnými podvody. Co se však týká celkové hospodářské kriminality, u ní byl zaznamenán mírný nárůst. Policisté za zabývali více než jedenácti stovkami případů. Celorepublikově však hospodářské kriminality ubylo.