Vše se stahuje k incidentu, který se stal loňského 17. ledna kolem sedmé hodiny večer v Mariánském Týnci na Kralovicku. Vladimír P. tady podle obžaloby napadl Jana K., bývalého přítele své čtyřiadvacetileté družky. Podle spisu mu dal čtyřikrát pěstí do obličeje a způsobil mu tak závažná poranění čelisti. Na stomatologické pohotovosti v plzeňské fakultní nemocnici byl poté Janu K. doporučen osmitýdenní klidový režim.

Ale to nebylo všechno. „Obžalovaný Janu K. ještě vyhrožoval likvidací, pokud to oznámí na policii," upřesnil státní zástupce Jakub Kubias. Vladimír P., který pracuje v Kožlanech jako skladník, včera před soudem obvinění popřel.

Na inkriminovanou dobu má prý alibi. „V té době jsem byl u přítelkyně doma, byla tam ještě její sestra a její přítel. Já jsem mu nic neudělal, Jan K. mě křivě obvinil," tvrdil už na policii Vladimír P. Za svými slovy si stál i včera před soudem. „Ten den nebyl ničím neobvyklý. Večer jsme šli do hospody a Jan K. tam přišel kolem půl jedenácté večer, byl oteklý a měl nějaké lékařské zprávy. Chtěl koupit pivo, tak jsem mu pro něj šel. Nevěděl jsem, co se mu stalo. Já mu to neudělal," opakoval před soudci.

Z násilí naopak obvinil poškozeného. Den před tím totiž podle jeho slov zaútočil na bývalou přítelkyni. „Byl jsem zrovna v Plzni a přítelkyně mi volala, že jí ex hrozně zbil, byli jsme pak v nemocnici," vypověděl obžalovaný a o svém sokovi navíc řekl, že bere drogy.

„Jan K. by se k družce chtěl vrátit. Ona z něj ale má strach, on ji neustále obtěžuje. Říkal, že nás dostane od sebe, že pro to udělá všechno," řekl dále Vladimír P.

Poškozený Jan K. podle spisu kromě fyzické újmy utrpěl i újmu psychickou. Včera se k soudu nedostavil. Zaslal zprávu, že nemůže přijít, protože jej bolí zub.

Obžalovanému hrozí několik let vězení. Jednání je nařízeno na další dva dny.