„Čtyři tasery policisté obdrželi před několika dny. Jeden z nich bude využívat část pořádkové jednotky, která funguje v Karlových Varech, dva tasery bude mít k dispozici část pořádkové jednotky, která sídlí v Plzni, a jeden taser zůstane připravený přímo na Správě západočeského kraje,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová.

Všichni policisté, kteří budou tasery používat, projdou v nadcházejících týdnech speciálním školením. „Zásahová jednotka západočeské policie používá pět taserů už dva roky. Všichni jejich uživatelé jsou řádně proškoleni. Dva z nich zároveň fungují jako lektoři, kteří školí další uživatele této zbraně,“ podotkla Číhová.

Tasery se na západě Čech osvědčily zásahové jednotce zejména při pátrání po nebezpečných pachatelích. „Pomocí taseru se například podařilo zadržet muže z Holandska, který v Domažlicích držel v autě jako rukojmí asi pětiletou holčičku,“ připomněla Číhová s tím, že západočeští policisté dosud nezaznamenali žádné problémy, které by použití či účinky taserů doprovázely.

Účinky taseru: Elektrický výboj z Taseru trvající pět vteřin prochází příčně pruhovaným svalstvem. Nenarušuje tedy činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je při plném vědomí. Vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní. Výhodou Taseru je to, že na rozdíl od jiných paralyzérů účinkuje i na osoby, které jsou opilé, pod drogami nebo na sobě mají neprůstřelnou vestu. Cena jednoho Taseru je asi 35 tisíc korun.

Je taser nebezpečný?

OSN ale označila používání těchto taserů za formu mučení. Podle výboru OSN zbraň vyvolává extrémní bolest a v některých případech i smrt.

Podle Stanislava Radosty z Policejního prezidia ČR ale nebylo nikdy prokázáno, že někdo zemřel přímo na následky použití taseru. „Je nutné si uvědomit, že tasery se požívají v případech, kdy mohou policisté použít i střelnou zbraň. Za takových okolností je podle mne taser o mnoho šetrnější,“ uvedl Radosta s tím, že novinka nezpůsobuje zasaženému člověku velkou bolest.

„Je pravda, že pachatelé někdy po zásahu taserem křičí. Ovšem nekřičí bolestí, ale proto, že nemohou ovládat své svaly a nevědí, co se s nimi děje,“ vysvětlil Radosta.

Dodává, že taser neohrožuje ani lidi, kteří se pohybují v okolí zasaženého člověka. I ve chvíli, kdy je pachatel pod proudem, jej mohou policisté spoutat. Taser je také možné použít proti pachateli, který se objeví v místech, kde je velká koncentrace lidí,i proti sebevrahovi, který se chce nechat zastřelit.

Stejně tak je možné taser použít i ve chvíli, kdy je pachatel ve vodě.
Je ovšem nutné ho po zásahu z vody ihned vytáhnout, aby se neutopil.