K tomu, že promlčené jsou, došel na začátku února Vrchní soud v Praze, a proces tak zastavil. To se ale nelíbilo Vesecké, která na potrestání prokurátorky trvá. Proto Nejvyšší soud věc v červnu zvrátil, načež Brožová-Polednová podala stížnost. Nyní je jasné, že neúspěšně.

Bývalou žalobkyni jsme se v pondělí pokusili navštívit v jejím bytě v Plzni-Slovanech. „Nemohu vás pustit nahoru, je mi velice špatně, celý den ležím,“ sdělila Deníku do zvonku Brožová-Polednová. To, že soud její stížnosti nevyhověl, bere zatím jako dílčí krok celého procesu. Je rozhodnutá přijmout jakýkoli rozsudek. „Když si někdo myslí, že to je dobře, půjdu do vězení,“ reagovala již dříve na náš dotaz. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu by zřejmě do výkonu trestu nenastoupila.

Kvůli nevinné Horákové ji prý svědomí netíží. „Když jsem si obžalobu Horákové přečetla, byla to pro mne závažná trestná činnost. Věřila jsem, že to je pravda. Kdo mě zná, ví, že jsem spravedlivý člověk. Nikdy jsem nechtěla nikomu nespravedlivě ublížit,“ hájila se v rozhovoru pro Deník bývalá žalobkyně. „Rozhodnutí v případu Horákové přece potvrdil i Nejvyšší soud. Prokurátor přece nesoudí. Bylo tam dobře šest erudovaných prokurátorů, kteří to viděli stejně jako já. Nikdy jsem se necítila vinna a necítím se vinna,“ dodala. Podle předsedy senátu Petra Hrachovce však toto není pravda, protože Brožová-Polednová i ostaní žalobci byli pouze vykonavateli mocenského rozhodnutí, které padlo dávno před soudem.

Soud bude pokračovat v září.

EXKLUZIVNĚ: Zde naleznete celou zpověď Ludmily Brožové-Polednové