Ve veřejném zasedání bude o povolení obnovit proces rozhodovat soudce Tomáš Bouček, který už dříve Kajínkovy žádosti o obnovu zamítl, naposledy v březnu 2011.

Zatímco dříve se čtyřiapadesátiletý Kajínek chtěl ve znovuotevřeném procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát chce dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chce Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, předložit nový posudek, podle něhož jeho resocializace možná je.

Krajský soud v Plzni Kajínkovi uložil doživotní trest 23. června 1998 kvůli nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a kvůli pokusu o vraždu Vojtěcha Pokoše v květnu 1993. První žádost o obnovu procesu podal Kajínek začátkem roku 2004, druhou v září 2010, poslední žádost obdržel plzeňský krajský soud koncem května.

Kajínek si doživotní trest už neodpykává ve věznici Mírov na Olomoucku, podle informací televize Prima byl zřejmě převezen do Valdic na Jičínsku. Kajínkův advokát Tomáš Zejda dnes ČTK řekl, že o přesunu nemá žádné oficiální informace, záležitost nechtěla komentovat ani Vězeňská služba. Zejda nicméně připomněl, že jeho klient už v minulosti měnil místa pobytu. Právě z Mírova, nejpřísnějšího a nejstřeženějšího vězení v Česku, Kajínek v roce 2000 utekl a čtyřicet dní se skrýval. Od té doby pobýval ve Valdicích, v Karviné a znovu na Mírově.