Tečku, byť zatím jen nepravomocnou, za případem pádu sádrokartonového podhledu před multikinem Cinema City v obchodním centru Plaza 28. března 2013 udělal d Oknesresní soud Plzeň-město. A viník? Není žádný.

Jaroslav Kisiala (45) z Pardubic, jehož firma byla v roce 2007 zhotovitelem podhledu, ani manažer kina Aleš Hron (32) z Prahy, který 18. února 2013 oznámil, že na podhledu leží rozbalená malá rolovací mříž a konstrukce viditelně poklesla, nenesou podle verdiktu soudu za nešťastnou událost odpovědnost. Oba na lavici obžalovaných usedli kvůli obecnému ohrožení. Hronovi hrozilo až pět let, Kisialovi až tři roky vězení.

„Nebyla prokázána vina obžalovaných," uvedla samosoudkyně Miriam Kantorová.

Dílo mělo nedostatky

Sesuv stropu tehdy zranil tři lidi, naštěstí nikterak vážně.

Snímky pořízené jednou z našich čtenářekZdroj: Milena PísačkováKisialovi kladla obžaloba za vinu, že nezajistil dílo v souladu s technickými listy, takže mělo nedostatky. Ty však podle znalce nešťastnou událost nezpůsobily, resp. k ní přímo nevedly. Na stavbě se v té době pohybovalo množství pracovníků, tehdejší stavbyvedoucí, který by možná do případu vnesl více světla, je již po smrti.

Hron pak podle podané obžaloby porušil své povinnosti, když nepodnikl kroky k nápravě závad. Před soudem ale vyšlo najevo, že Hron o závadě měsíc před událostí informoval společnost Hochtief, která tam tehdy zajišťovala údržbu. Byla to běžná praxe. Oprava byla v plánu, než k ní však bylo přistoupeno, strop šel v důsledku přetížení dolů.

„To, že je sádrokartonový podhled v havarijním stavu, nemohl jako laik poznat," uvedla soudkyně Kantorová s tím, že žádnou svou povinnost neporušil.

Strop se najednou začal řítit

K události došlo mezi 13. a 14. hodinou. „Najednou jsem slyšela sypání a už jsem ležela na zemi a na mně byl ten strop. Po chvilce mě vytáhli lidé a záchranáři mě pak odvezli do nemocnice," řekla zaměstnankyně kina Eva C. Mladá žena vyvázla se zlomeným hrbolem ramenním a měla podlitinu v pravé části obličeje.

Mladá žena měla měsíc ortézu, byla omezená v hygieně a potřebovala pomoc druhé osoby. V neschopnosti strávila celkem čtyři měsíce.

Zřícená stropní konstrukce v předsálí multikina CinemaCity v plzeňské PlazeZdroj: HZS PKNa místě byla v kritický den i Alena M., která vyrazila do kina s devítiletým vnukem, jenž měl jarní prázdniny. „Shora vypadlo nějaké víčko a vnuk tam běžel. Najednou se strop začal řítit. Já jsem na vnuka skočila, aby se mu nic nestalo, hodila jsem ho pod sebe a rychle jsme šli pod stůl. V tu chvíli jsem myslela, že se řítí celá Plaza. Chtěli jsme pryč, ale únikový východ byl zamčený. Pak jsme se dostali ven a jeli jsme domů, vnuk brečel, oba jsme byli v šoku," popsala jednašedesátiletá žena.

Po události nemohla spát a musela kvůli tomu vyhledat lékaře. Před soudem promluvil i Jiří N., který tehdy v Plaze obědval. Popsal, že po zřícení stropu tekla všude voda. „Říkal jsem lidem z ochranky, ať vypnou elektřinu," řekl muž. Ještě s dalšími lidmi pak vytáhli Evu C. z hromady suti.

Odpovědnost by měl nést provozovatel centra

Po rozhodnutí soudu je nyní evidentní, že vyšetřovatelé a státní zástupce, kteří hnali před soud právě Hrona a Kisialu, šlápli vedle.

Státní zástupce Jiří Růžička už v rámci své závěrečné řeči, kterou přednesl v pátek dopoledne, navrhl zproštění obou jmenovaných. „Stíhání důvodné bylo a bylo třeba prověřit všechny okolnosti. Dokazování před zdejším soudem bylo velice rozsáhlé a bylo zásadním způsobem doplněno," zdůvodnil Růžička svůj postoj.

Kdo ovšem nese za událost z 28. března 2013 odpovědnost? Měla by to být společnost Klépierre Plzeň, která obchodní centrum provozuje a provozovala jej i v roce 2013? Faktem je, že kromě Hrona a Kisialy nikdo jiný obviněn nebyl.

Subjekty, které se připojily k hlavnímu líčení s nárokem na náhradu škody, soudkyně odkázala na civilní řízení.