Poprvé ohlásil výbuch bomby v roce 2010 v jedné restauraci v Sokolovské ulici v Plzni. Tehdy vyvázl jen s podmínkou. Podruhé zavolal loni v září do obchodu Albert na Košutce, že je tam uložena bomba a do pěti minut vybuchne. I v tomto případě byla bomba jen planý poplach. Za šíření poplašné zprávy ho Okresní soud Plzeň-město včera poslal na 14 měsíců do vězení. Verdikt není pravomocný, protože Čermák se odvolal.

Podle soudkyně Martiny Hiřmanové nebylo pochyb o jeho vině. „Přečin šíření poplašné zprávy byl prokázán doznáním obžalovaného, výpovědí svědka a listinnými důkazy," řekla Hiřmanová.

Čermákovi hrozilo pět let za mřížemi. Jako polehčující okolnost vzal soud přiznání. Naopak přitížila mu podmínka, v níž je kvůli neplacení výživného, a celkem čtyři záznamy v rejstříku trestů. „Opakovaně mu byla dána příležitost, aby dokázal ostatní přesvědčit a vyvarovat se trestných činů. Obecně prospěšné práce ani podmínečné tresty neměly výchovný účinek," zdůvodnila soudkyně.

49letý muž se kál, že se změnil, bydlí na ubytovně a po odpykání obecně prospěšných prací by ho Úřad městského obvodu Plzeň 1 mohl zaměstnat na trvalý pracovní poměr. „Když půjdu do věznice, tak zase budu začínat od nuly. Jako trest jsem si představoval 300 až 400 hodin obecně prospěšných prací," navrhl Čermák po vynesení rozsudku.

Čermák zavolal na linku 158 z telefonní budky v Manětínské ulici 20. září 2015 kolem 17. hodiny, že v Albertu je bomba. Policisté na více než hodinu evakuovali 80 lidí a prohledali obchod i jeho okolí, ale žádnou bombu nenašli.

„Když jsem volal, byl jsem dost opilý. Málo si z toho pamatuji. Nevím, proč jsem to udělal. Strašně mě to mrzí. Hned jsem se přiznal policii, že jsem to byl já. Kamarádům jsem říkal, že jsem volal do Albertu, že je tam bomba. Nevěřili mi a řekli mně, že jsem blbec," vypověděl muž, který v té době přežíval ve stanu pod konečnou stanicí tramvaje na Košutce.

Policisté mu po telefonátu o uložení bomby v krvi naměřili 2,78 promile alkoholu.