Znalkyně, která posudek pro Okresní soud Plzeň-jih letos v únoru zpracovala, ovšem neuvedla, že by trpěl paranoidní schizofrenií, ale smíšenou poruchou osobnosti. To ale není v pravém smyslu slova duševní choroba, uvedla  ve čtvrtek u soudu. Muž také lékařům v neděli poprvé přiznal, že dříve záměrně lhal a manipuloval se znalci, zaznělo u soudu. Jednání ve čtvrtek nebyl přítomen.

Paranoidní schizofrenii s atypickým průběhem mu předtím přisoudil jiný posudek, zpracovaný jinými znalci loni na podzim. Na jeho základě loni státní zástupce zastavil mužovo trestní stíhání za vraždu a krajský soud ho pak 11. února zatím nepravomocně poslal do zabezpečovací detence. Podle tohoto posudku totiž muž trpěl bludy a měl v hlavě hlas, v době vraždy byl nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost jednání.

Protože po zastavení trestního stíhání převezli muže začátkem prosince policisté do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, kde je dosud nedobrovolným pacientem, musel okresní soud do tří měsíců rozhodnout o jeho dalším setrvání v nemocnici. Podle čtvrtečního rozsudku v ní má být alespoň půl roku. Mezitím už ale může pravomocně rozhodnout Vrchní soud o zabezpečovací detenci, což je speciální léčebna v režii vězeňské služby. Jeho stav by se pak každý rok znovu posuzoval. Pokud by se změnil, lze detenci vyměnit za ústavní nebo ambulantní léčbu.

S posudkem, který mužovi přisuzuje paranoidní schizofrenii, nesouhlasí nejen samotný pacient, ale ani lékaři z nemocnice v Dobřanech. Nezmínily ji ani jiné, už dříve zpracované, znalecké posudky. Od první hospitalizace v roce 2012 byl muž v Dobřanech včetně současného pobytu devětkrát, dohromady tam strávil zhruba rok. Naposledy ji opustil tři měsíce před vraždou. Za tu dobu ho viděly desítky odborníků, i mimo dobřanskou nemocnici, nikdo ale u něj paranoidní schizofrenii nediagnostikoval, pouze loňský posudek znalců pro potřeby trestního řízení. Autorka posledního posudku ve čtvrtek u soudu řekla, že muž nabídl v minulosti řadu symptomů, údajné hlasy a vidiny. I ve vazební věznici uváděl bohatou bludnou produkci, našla ale rozpor v tom, co říkal, a na co ukazovaly testy. "Nelze u něj vyloučit určitou manipulaci, simulaci," řekla. Na jeho předchozím chování mělo podle ní vliv i užívání drog. Stejný názor mají i lékaři z Dobřan.

Na setkání s lékaři, které si muž sám vyžádal, se 29. února poprvé spontánně rozhovořil o tom, že v minulosti záměrně produkoval bludy a manipuloval se znalci. Zaznělo to ve čtvrtek u soudu ze zápisu setkání. Podle lékařů umí určité symptomy imitovat. Psychiatři z nemocnice i znalkyně také tvrdí, že je velmi dobře orientovaný, ovládá odborné termíny ze svých předchozích posudků a lékařských zpráv a neustále kalkuluje, co je pro něj výhodnější. Lidé trpící paranoidní schizofrenií, což je chronická choroba, mají ale podle nich narušené myšlení, vnímání, emotivitu a rozpoznávací schopnosti.

Podle lékařů v muži před vraždou narůstala frustrace - měl na krku několik úředních obsílek, s rodinou se rozhádal, neměl kde bydlet, takže žil na ubytovně, neměl ale ani žádný příjem na zaplacení. Vzdalovala se i medializace jeho případu, o kterou usiloval. Domáhal se opakované hospitalizace na psychiatrii v Dobřanech, v tom ho ale nepodpořil ani jeho ambulantní psycholog, ani lékař ve fakultní nemocnici, který ho viděl jen několik dní před vraždou.

Muž ubodal knihovnici loni 25. května. Z místa utekl, ale policie ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně. Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dlouholetého ředitele dobřanské nemocnice Vladislava Žižku, i když se za něj postavila většina z 1100 zaměstnanců. Podpořili ho i další psychiatři a léčebny. Na Žižkovo místo byla dočasně jmenována jedna z lékařek, nyní pokračuje výběrové řízení na nového ředitele.