Až osmnáct let za mřížemi hrozí jednatřicetiletému Janu Beinhauerovi z Losiné u Plzně. Mladý muž stanul v pondělí před Krajským soudem v Plzni kvůli tomu, že loni na podzim zaútočil takzvanou tlačnou dýkou na svého nevlastního otce. Osmapadesátiletý podnikatel Vladislav S. utrpěl vážná zranění, ale incident přežil. Státní zástupkyně Blanka Špánková Beinhauera žaluje z pokusu vraždy.

Útokem eskalovaly napjaté vztahy v rodině. Beinhauerův nevlastní otec se prý potýkal s dluhy, problémy často řešil alkoholem. Rodinný dům byl mimo jiné zatížen exekucí. Vše vyvrcholilo loňského 30. září. Beinhauer šel už ráno se svou matkou a pětiletým bratrem na logopedii, poté se všichni vydali do zoologické zahrady. Když se odpoledne vrátili domů do Losiné, šli s mladším bratrem ještě na fotbalový trénink. „Vraceli jsme se kolem 19. hodiny. Nevlastní otec otevřel dveře, byl pod vlivem alkoholu a nadával, kde jsme," vzpomínal před soudem Beinhauer.

Vyzul se a šel se prý převléct, aby mohl jít venčit psa. „Všiml jsem si, že nevlastní otec popíjí pivo a že uprostřed stolu má zbraň," pokračoval. „S mamkou se hádali, já to slyšel, pořád se to stupňovalo," řekl. Poté vyšel z pokoje a scházel schody. „Nadával, křičel, že máme vypadnout z baráku. Viděl jsem, že míří zbraní na mámu a na malého bratra," popisoval obžalovaný. Ve chvíli se vrátil do pokoje v patře a za ním přišla i máma s bratrem. Krátce nato ale běžel zase do přízemí, aby otce uklidnil. Starší muž na něj ale podle jeho slov namířil zbraň.

Nůž ze strachu vyhodil z okna

„Instinktivně jsem z kapsy vytáhl nůž," uvedl Beinhauer. Muži se poté začali prát. Po chvíli vše ustalo, Vladislav S. se zvedl a šel zavolat policii. „Nevím proč, ale já ten nůž ze strachu vyhodil z okna," vypověděl dále. Odmítl, že by na otce řval: 'Zabiju tě!', jak popisuje obžaloba.

Starší muž měl řeznou ránu pouhých sedm centimetrů za krční tepnou, další dvě rány měl na levém boku v místech, kde jsou uložené životně důležité orgány.

„Nevím. Ty rány mohly vzniknout asi při tom, když jsme se prali. Když jsem padal, dal jsem ruce reflexivně před sebe, musel jsem o něj zavadit, jinak si to nedokážu vysvětlit," krčil rameny. Tlačnou dýku, kterou mimo jiné dostal před sedmi lety jako dárek právě od nevlastního otce, měl prý u sebe náhodou. „Nosil jsem ji v kapse u tepláků, když jsem chodil do lesa se psem na houby," řekl.

Dýku dostal jako dárek

Beinhauer pochází z Ostravy-Poruby. Jeho matka tam asi před deseti lety prodala byt a šla za novou známostí na západ Čech. V Losiné si pak rodina postavila dům. Vladislav S., který po nevlastním synovi požaduje více než 1,5 milionu korun odškodné, je od listopadu z rozhodnutí soudu na psychiatrii. Znalec prozatím nedoporučil jeho výslech před soudem, neboť by se mohl zhoršit jeho zdravotní stav. O muže se mimo jiné v minulosti zajímala policie kvůli nedovolenému ozbrojování.

V kritické době Beinhauer marodil s páteří a nepracoval.

Soud pokračuje v dalších dnech výslechy svědků a znalců.