„Musela to rozhodně být krádež na objednávku," je přesvědčen pěstitel, který spolu s kolegy bonsajisty z České republiky i zbytku Evropy okamžitě rozpoutal pátrací akci.

Cena bonsají je vysoká, Václav Stropek ji však zveřejňovat nechce. Má strach, že by zveřejnění takové informace mohlo všechno jen zhoršit. „Jsou to jedny z nejlepších bonsají republikové úrovně, získaly řadu prestižních ocenění. Borovice je loňský vítěz České bonsajové asociace a za 14 dní jsem s ní měl jet do Polska. Teď ale nemám nic," říká.

Fotografie obou stromků díky kolegům rozšířil pěstitel po internetu, teď nezbývá než doufat a čekat. „Obracím se na všechny s prosbou o jakoukoli pomoc či informaci, která by pomohla bonsaje najít. Můj telefon je 734 674 866," vyzývá Stropek.

V jihoplzeňském Merklíně se shodou okolností bude za necelý měsíc, 24. a 25. května, konat 11. mezinárodní výstava bonsají a suiseki Bonsai Merklín. Ukradená borovice je dá se říct jejím symbolem.

Web výstavy Bonsai Merklín je ostatně jedním z těch, kde oznámení o zmizelých stromcích visí. „S lítostí Vám oznamujeme, že tuto nádhernou bonsaj Václava Stropka již na naší výstavě neuvidíte," stojí pod snímkem borovice, již Bonsai Merklín využívala i na plakáty a která bude i na tom letošním.

Organizátor této akce Karel Vošahlík říká, že taková krádež je především smutná věc. „S Vaškem se známe a konkrétně tenhle strom, tu borovici, má už dlouho. Začal ji pěstovat vlastně už jeho táta. Když jsme se bavili o tom, že mu ji někdo ukradl, byl bych až brečel," tvrdí Vošahlík.

„Stromek samozřejmě má nějakou cenu, a to může být deset, dvacet nebo sto tisíc korun, ale bonsajisty peníze nezajímají, protože nikdo z nás by to neprodal. Vašek říkal, že je to skoro, jako by mu ukradli dítě," dodává.

S krádežemi stromků se Karel Vošahlík už setkal. „Děje se to. Před nějakými sedmi lety ukradli něco mému známému a také mně. Ty stromky mám dodnes před očima, a kdybych je někde viděl, poznám je bezpečně. Ale problém je, že ten, kdo je ukradl, se s nimi nejspíš chlubit nebude," posteskl si bonsajista.

Policejní mluvčí Jan Koželuh potvrdil, že případem se zabývají policisté z Nýřan. „Neznámý pachatel přelezl branku a vnikl na pozemek, odkud volně přístupné bonsaje odcizil," sdělil.