Na podnět Martina Matouška, syna majitele domu Miloše Matouška, který se seniory těsně sousedí, se začala o Longevitu zajímat policie. „Je důvodné podezření z neoprávněného podnikání, proto byl policii dán podnět k zahájení šetření pro podezření ze spáchání trestného činu. Společnost totiž nemá registraci na poskytování služeb pro seniory,“ uvedl Matouškův advokát Martin Vovsík.

Podnět byl podán 20. února. Policie případ šetřila a došla k závěru, že trestný čin spáchán nebyl. „Můj klient se odvolal a případ řeší státní zastupitelství,“ vysvětlil Vovsík.

Longevita se brání

Longevitě navíc udělil stavební úřad sankce kvůli tomu, že rodinný dům údajně není uzpůsobený pro provozování pečovatelských služeb. „Byly nám vyměřeny neúměrně vysoké pokuty v řádech statisíců. My jsme na základě toho měli na Bílé Hoře kontroly od hasičů, hygieny a životního prostředí, při kterých se ovšem nezjistily žádné závažné nedostatky,“ zdůraznil právník Longevity Martin Janča s tím, že všechny dokumenty o kontrolách poslali na úřad městského obvodu jako odvolání a nyní čekají na vyjádření. Malé nedostatky, jako umístění únikového východu, jsou ochotni odstranit.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně by se dům, postavený jako rodinný, nesměl používat pro péči o důchodce jen v případě, že by to ohrožovalo jejich zdraví, život nebo životní prostředí. „K ničemu takovému rozhodně nedochází,“ sdělil Deníku Janča.

Co se týče žaloby na ochranu osobnosti, kterou podal Matoušek starší na společnost v sousedství a ve které se domáhá odškodnění milionu korun, není ve věci žádný významnější posun.

Důchodce nechtějí

„Řízení stále běží, na žalobě trváme,“ ujistil nás Vovsík. Žaloba byla podána z toho důvodu, že představitelé Longevity se koncem listopadu obrátili na média s tím, že Matoušek se důchodce snaží z vilové čtvrti dostat. „Hned poté, co jsme v listopadu domov pro seniory otevřeli, nám volal pan Matoušek a doslova řekl, že když má vilu za třicet milionů, tak se on ani jeho rodina nebude z okna dívat na důchodce na vozíku,“ popsala situaci v prosinci ředitelka Longevity Martina Zdařilová.

Matoušek podal žalobu právě proti těmto tvrzením, která jsou podle něj lživá. Právník Longevity je však připraven podat rovněž žalobu pro pošpinění dobrého jména firmy. „Zatím jsme tak neučinili, protože naším cílem není vyvolávat soudní spory. Uvažujeme ale o tom,“sdělil Janča.

V současné době žije v domě na Bílé Hoře patnáct seniorů a dle jednatele firmy Jana Máchy okolí žádným způsobem nenarušují ani mu neškodí.

„Jsou to staří lidé, kteří už chtějí mít svůj klid. V sedm hodin večer chodí spát. Nepořádají tu žádné mejdany,“ uzavřel Mácha.

Související články čtěte napravo.