Krajský soud v Plzni v pátek zprostil obžaloby z vydírání a podvodu čtveřici mužů, kteří podle státní zástupkyně v letech 2008 až 2013 půjčovali peníze lidem v tíživé finanční situaci a pak je pod pohrůžkami či lstí připravili o jejich nemovitosti, které pak prodali. Před soudem kvůli tomu stanuli Martin Otýs, David Bojo, Petr Holman a Petr Kuncendörfer, kteří se podle spisu na trestné činnosti podíleli různým způsobem. Z verdiktu soudu však vyplývá, že si klienti naběhli sami svou neopatrností.

Obžaloba byla v případu podána na podzim 2013.

Mezi poškozenými se ocitla například Ludmila P., která v roce 2008 sháněla peníze na uhrazení dluhů. Nakonec se sešla s Davidem Bojem, který řekl, že ženě půjčí 300 tisíc korun. Žena podepsala smlouvu o půjčce, ovšem svým podpisem dala všanc i práva na převod bytu, který dva roky před tím koupila.

„Bojo a Kuncendörfer mi neřekli, že si byt převedli na sebe, když jsem podepisovala smlouvu o půjčce," řekla u soudu žena, která navíc podle svých slov nikdy žádné peníze nedostala, i když podepsala příjmový doklad. „Tenkrát jsem byla ze všeho zmatená, myslela jsem, že to tak má být," dodala s tím, že udělala hloupost. Trestní oznámení pak podala až na návrh policie.

Nebyl to trestný čin

Podobně naletěli i Alena H. a její syn Martin, kteří chtěli prodat dům nedaleko Plzně, jenž byl zatížen exekucí. V té době se seznámili s Davidem Bojem, který jim slíbil půjčku téměř milion korun. O nemovitost za dva miliony nakonec přišli, přičemž vyplaceno prý dostali jen půl milionu korun. Žena se z toho podle spisu psychicky zhroutila.

Podle soudců, kteří v kauze rozhodovali, nebylo však jednání, kterého se obžalovaní dopustili, trestným činem.

„Základem posuzované věci byl soukromě právní vztah, jehož předmětem byly půjčky, na které vázly nemovitosti. Smlouvy uzavřeli poškození dobrovolně, i když museli vědět, že půjčku budou vzhledem ke své finanční situaci horko těžko platit. V té situaci se ocitli poškození svou neopatrností, a sami se tak vystavili riziku vyplývajícímu ze smlouvy," uvedl předseda senátu Přemysl Špicar. Doplnil, že ani jeden z poškozených nepodal sám trestní oznámení, ale až na základě rady policie.

Obžalovaní po vynesení verdiktu neskrývali úlevu. Státní zástupkyně proti verdiktu podala odvolání.