Bývalý starosta Oloví na Sokolovsku Miroslav Filandr v pondělí znovu stanul před Krajským soudem v Plzni. Ještě s dalšími dvěma muži čelí obžalobě z úplatkářství. Filandr byl v kauze odsouzen již loni, za korupci při soutěži o revitalizaci sídliště v Oloví dostal podmínku. Do případu se ale vložil Vrchní soud v Praze, který verdikt přezkoumával. Rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání do Plzně. Zde totiž podle soudu vyšší instance při hodnocení důkazů chybovali. Úplatkářskou kauzu, v níž jsou obžalovaní ještě další dva lidé, tak soud v pondělí otevřel znovu.

„Bylo nám uloženo, abychom doplnili poměrně rozsáhlé dokazování," uvedl v pondělí hned na úvod jednání předseda senátu Tomáš Bouček. Vrchní soud nařídil mimo jiné to, aby byli znovu vyslechnuti někteří svědci.

Jedna svědkyně měla být slyšena už v pondělí, jenže se z jednání omluvila. Předseda senátu tak pouze přečetl několik listinných důkazů a jednání odročil na konec dubna.

Celá kauza sahá o několik let zpátky. V létě 2012 se o vedení města začali zajímat kriminalisté. Na podzim pak starostu Filandra, šéfa Bytové organizace Oloví Radka Jelínka a olovského podnikatele Vladimíra Šmídla obvinila policie z korupce. Vše se točilo kolem výběrového řízení na zateplení panelových domů na dvou městských sídlištích v Oloví za zhruba čtyřicet milionů korun.

K žádosti o úplatek podle obžaloby došlo někdy od září 2011 do března 2012, kdy se výběrové řízení připravovalo. Jednatele Toužimské stavební společnosti E. J. měl Filandr jako tehdejší starosta prostřednictvím svého spolužáka Šmídla požádat o dvoumilionový úplatek za to, že jeho firma lukrativní výběrové řízení vyhraje. Šmídl měl podle obžaloby chtít ještě bonus pro sebe, a to aby mu firma opravila střechu na restauraci, kterou měl v nájmu.

Podnikateli E. J. si pak podle spisu řekl o úplatek i starosta. „Chtěl, aby stavební společnost zaplatila osm milionů korun za to, že společně s Radkem Jelínkem zajistí, že firma bude vybrána jako zhotovitel díla," uvedl státní zástupce Augustin Hrbotický.

Vítězem výběrového řízení se poté stala firma ŠU-STR Vlastimila Strýčka (ten byl původně také mezi obžalovanými, byl však zproštěn viny, pozn. red.). Společnost z Toužimi posléze skončila v likvidaci.

Když se plzeňští soudci v loňském roce probírali důkazy, zásadní pro ně byla právě výpověď jednatele toužimské firmy, který popsal, jak byl požádán o úplatek. Hovořil o tom i další svědek. Tito dva svědci byli znovu podrobně vyslechnuti i u vrchního soudu, a když to bude nutné, budou voláni ještě jednou i před krajský soud.

Před soud se v pondělí dostavili dva z obžalovaných, Miroslav Filandr a Radek Jelínek, Vladimír Šmídl požádal ze zdravotních důvodů soudce, aby jednali v jeho nepřítomnosti.

Krajský soud vynesl v případu rozsudek loni v únoru. Filandra potrestal tříletým trestem odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let. Stejný trest si vyslechl i Jelínek. Olovský podnikatel Vladimír Šmídl si pak vyslechl tříletý trest s podmíněným odkladem na tři roky. Loni na podzim však verdikt zrušil pražský vrchní soud. Vinu od začátku všichni obžalovaní popírali a na jejich postoji se doposud nic nezměnilo.