Výslechem dalších svědků ve středu u Okresního soudu Plzeň-město pokračovalo hlavní líčení v kauze spadlých sádrokartonových stropů v předsálí multikina v plzeňském obchodním centru Plaza. Událost se stala 28. března 2013. Technický manažer kina Aleš Hron (31) z Prahy a jednatel stavební firmy Jaroslav Kisiala (44) z Pardubic kvůli tomu čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti. Hronovi hrozí až pět let, Kisialovi až tři roky vězení. Oba vinu odmítají.

Podle Kisialy byl jedním z důvodů zřícení stropu fakt, že po sádrokartonovém podhledu v předsálí mulitikina někdo zřejmě chodil, což soudu doložil i fotografiemi, které byly pořízeny těsně po pádu stropu; na snímcích jsou například znatelné stopy od bot. „Dnes jsou tam pochozí lávky, ale ty tam byly umístěny až po tom pádu," řekl Kisiala, jehož firma v roce 2007 na sádrokartonech pracovala.

Dnes již bývalý technický manažer obchodního centra Miroslav V. před soudem ale uvedl, že například revize vzduchotechniky se dělala ve strojovně, a tak nebylo nutné na sádrokartony vstupovat. Ani při dalších kontrolách to prý nebylo zapotřebí. „Nikdy jsem nebyl svědkem toho, že by tam někdo vlezl," řekl muž, který však na svou pozici nastoupil až tři měsíce po pádu stropu.

Před soudem přišla řeč i na rolovací mříže v předsálí kina. Jedna z nich se totiž nějaký čas před osudným pádem rozbila a v roce 2010 měla být opravena. Podle zaměstnanců kina se s tím ale nic nedělalo, mříž se přestala používat a ležela volně na sádrokartonech.

„Ta prostřední mříž byla nějaká poškozená, byla nepoužívaná ve stropě. Byli tam kvůli tomu technici a zapsali to do stavebního deníku," řekl Daniel K. z firmy, která rolovací mříže dodávala. Aleš Hron prý o problému věděl. „Myslím, že v deníku bylo napsáno, že servis nemůže být proveden, protože mříže jsou schované, a nejsou tedy přístupné," doplnil Daniel K. Vyloučil tak zároveň, že by tam jeho technici vstupovali.

Podotkl však také fakt, že mříž je na samostatné konstrukci a se sádrokartony není propojená.

Nicméně z jednoho ze znaleckých posudků vyplývá, že je možné usuzovat, že povolená nosnost podhledů byla překročena.

Při pádu stropních podhledů před více než dvěma lety byli zraněni tři lidé včetně zaměstnankyně kina Evy C., na niž se sádrokartony zřítily. Ta poté skončila v nemocnici. Hlavní líčení bylo odročeno.