Na začátek prosince 2011 jen tak nezapomene Lucie Šteflová z Plzně. Přestože nic nedlužila, objevil se v jejím domě vykonavatel soudního exekutora Marek Ředina a domáhal se zaplacení zhruba třísettisícového dluhu za jejího otce. Ředina měl ženě pohrozit, že pokud dluh nezaplatí, její dům vystěhuje. Mladá žena přitom v té době pečovala o sedmiměsíční dvojčata, z nichž jedno bylo onkologicky nemocné a vyžadovalo speciální péči.

Žena pak ze strachu z toho, co bude dál, raději narychlo sehnala sto tisíc korun a exekutorovi je dala jako zálohu, aby o svůj majetek nepřišla.

Ředina dnes čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání a hrozí mu až osm let vězení.

Známá kauza měla již v pondělí dospět do konce, jenže se tak nestalo. Soudce Vladimír Žák jednání odročil na druhý březnový týden. Důvodem bylo prodloužení jednání při promítání videozáznamů.

Podle Šteflové i jejího otce byl postup exekutora naprosto neadekvátní. „Tehdy mě dohonila moje žena, že volala dcera, že se do baráku dostali nějací lidé. Vydal jsem se tedy tam a na místě mi řekli, že je na vše uvalena exekuce. Pan Ředina tam byl s několika lidmi, kteří si počínali jako zásahové komando," popsal otec Lucie Šteflové. „Dcera je upozornila, že má onkologicky nemocné dítě, které potřebuje zvláštní režim a zejména sterilní prostředí. To je vůbec nezajímalo, vlezli dovnitř a nekontrolovaně se pohybovali po celém objektu," vzpomínal před soudem pan Štefl na to, co zažil na místě. Dcera jim prý vysvětlovala, že otci v domě nic nepatří a že na všechen majetek má doklady. „Předkládali jsme je, ale pana Ředinu to nezajímalo," dodal Štefl.

Přiznal však, že na adrese své dcery měl v té době trvalé bydliště a chodila mu tam pošta. „Od roku 2007 jsem tam ale nebydlel. Jen občas jsem přišel na návštěvu. Poté jsem se radši přihlásil na úřad, aby dcera neměla potíže. Vím, že je to problém, ale můj. Jsou to moje dluhy," svěřil se soudu zkrachovalý podnikatel.

Sám Ředina v lednu před soudem řekl, že o žádný nátlak z jeho strany nešlo. Nicméně jeho jednáním se v roce 2012 zabývala Exekutorská komora České republiky. „Od jednání vykonavatele, potažmo soudní exekutorky, se Exekutorská komora ČR distancovala," uvedla její mluvčí Petra Báčová. Navíc nešlo o jeho první pochybení.

Marek Ředina dostal k 30. červnu 2012 výpověď. Jeho nadřízené, exekutorce Martině Tetzeliové z úřadu Plzeň-jih, pak kárný senát Nejvyššího správního soudu uložil rekordní pokutu dva miliony korun. Tetzeliová podle kárného senátu nedostatečně kontrolovala své zaměstnance a tolerovala jim nepřípustné postupy, mezi něž patřil například psychický nátlak. Proti rozhodnutí podala exekutorka ústavní stížností, ale neuspěla. Následně rezignovala.