Statistika
Trestná činnost v Plzeň. kraji
• 2011 185 případů
• 2012 209
• 2013 246
• 2014 273
Zdroj: Krajské ředitelství Policie Plzeňského kraje 

Kriminalita bují hlavně v příhraničních okresech. Že je drogová problematika alarmující, si uvědomuje i Krajský úřad v Plzni, který chce letos případně za rok policistům finančně přispět na nákup speciálního přístroje, který umí rozpoznat původ drog.

„Dnes je velký problém dokázat, z jaké pěstírny je droga. Díky přístroji se to změní. Přístroj změří sílu a složení drogy a tím ji dokáže identifikovat s tou pěstírnou a bude možné efektivně zasáhnout," vysvětlil náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Zařízení stojí kolem jednoho milionu korun. Plzeňský kraj policii přispěje na nákup v řádu stovek tisíc korun. „Uvidíme, jestli policie přesvědčí i Ministerstvo vnitra, aby na pořízení přístroje přispělo," přál si náměstek.

Nebývalého množství drog si všimli i terénní pracovníci. Martin Parula z organizace Ulice tvrdí, že více uživatelů drog mají rok od roku všechny organizace pracující s drogově závislými. „Nedokážu si vysvětlit, proč je v kraji více drog," uvedl Parula.

Policie v kraji nejčastěji vyšetřuje případy pěstování a distribuce marihuany a výrobu a distribuci metamfetaminu. „Rovněž stoupá výrobní kapacita varen, kdy jsou používána léčiva zejména ze zahraničí," sdělila policejní mluvčí Jana Tomková.

Policisté vloni odhalili 35 indoorových pěstíren, což je v porovnání s rokem 2013 o 13 méně. Ubylo i dealerů heroinu. „Heroin mizí, ale je mnohem více pervitinu. Varen je hodně," souhlasí Martin Parula.

Distribuce pervitinu (metamfetaminu) a konopí se děje hlavně v příhraničí. „Bezpečnostní situaci v příhraničí se dlouhodobě věnujeme. Spolupracujeme s německými kolegy. Kontrolujeme tržnice ve spolupráci s Celní správou, hasiči, Českou obchodní inspekcí či živnostenskými úřady," konstatovala Tomková.

Podle Grünera v rámci bezpečného kraje funguje projekt klidné příhraničí zaměřený na drogovou problematiku. „Bavorská strana má problém s tím, že u nás se drogy vyrobí a u nich prodávají," pověděl.

Od března 2014 policie spustila projekt Stop drogám před školou. „Policisté v rámci prevence chodí s vycvičenými psy kolem škol, což odrazuje dealery," pochvaloval projekt Grüner.