Ten napjatou situaci vyřešil, když pozastavil dlužníkovi řidičák. Nově zavedený postih, který začal platit od ledna loňského roku, zafungoval stoprocentně. Do několika měsíců hříšník všechny dluhy splatil. Podobných případů nejen na západě Čech stále přibývá.

„Minulý rok jsme jich evidovali přibližně třicet pět, letos už jsme na stejném čísle," potvrdil nárůst Martin Štika, tiskový mluvčí plzeňské soudní exekutorky Jitky Wolfové. Rovněž Martin Tunkl, působící v témže oboru, hovořil o zdvojnásobení počtu neplatičů výživného, s nimiž musel jednat.

Jestliže rodič dlouhodobě neplatí alimenty na své nezletilé dítě, jedním ze způsobů postihu je právě exekuční příkaz na pozastavení řidičského oprávnění. Ještě před jeho vydáním má dlužník možnost během třiceti dnů částku uhradit. Pokud tak neučiní do pěti dnů od doručení rozhodnutí, je povinen doklad odevzdat. Novinka zavedená od loňského ledna se v praxi velmi osvědčuje. „V České republice už byla využita ve třech tisících případech. Velká část lidí se dostaví přímo na exekutorský úřad, aby celou sumu zaplatila v hotovosti a zajistila tak ukončení exekuce, respektive odblokování řidičského op-rávnění," konkretizovala tisková mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Efektivní sankce se ovšem nevztahuje na ty, již potřebují řidičák ke své práci. Jedná-li se například o člověka zaměstnaného v kamionové dopravě či závozníka, mohou se exekučního příkazu poměrně jednoduše zbavit. „Stačí prokázat, že doklad nezbytně potřebují k uspokojování základních životních potřeb, a podat návrh na částečné zastavení exekuce," dodala Báčová. O četnosti tohoto prominutí svědčí fakt, že z letošních 35 případů, které doktorka Wolfová řešila, si o něj požádala čtvrtina klientů.