I třetí jednací den v kauze expolicisty Miloše Babyky, který podle obžaloby loni v srpnu ubodal svou manželku, se atmosféra v jednací síni dala krájet. V případu se totiž vyjádřila matka zavražděné Valentina Timofjeva.

„Nelze popsat, co cítím a prožívám. Moje dcera od tebe snášela týrání a ponižování deset let," napsala matka zavražděné Iny Babykové do dopisu určenému jejímu zeťovi. Soudu jej přečetla zmocněnkyně poškozených, advokátka Alena Kasalová.

"Chtěl's ji zabít?"

„V létě, když jste byli u nás, proč sis chtěl prohlédnout, kde máme hrob? Chtěl's ji zabít?" táže se Babyky matka zemřelé a pokračuje dál: „On Ině hrozil, že je policista a že všechno může, že ji připraví o dítě. Ona chtěla život bez týrání znásilňování a ponižování. Deset let trpěla a pak se odvážila udělat krok (podala žádost o rozvod, pozn. aut.) a on ji zabil. Ina byla hodná a dobrosrdečná, radovala se ze své dcery," uvedla paní Timofjeva.

Ina byla podle jejích dalších slov pro rodinu velikou oporou. „Opravdu nejhorší, co mohou rodiče zažít, je pohřeb vlastního dítěte. Pouze taková osoba, jako jsi ty, si nikdy neuvědomí, kolika lidem zničila život," vzkázala matka zabité Babykovi. Osobně mu pak přímo v jednací síni šla předat dopis. „Chci se mu podívat do očí," řekla starší žena a Babykovi podávala popsaný list. Ten ale schovával skloněnou hlavu v dlaních a nebyl schopný ji zvednout, aby se na matku ženy, kterou zabil, podíval. „Podívej se mi do očí," vzlykala paní Timofjeva. Marně. Babyka sice několika prsty sevřel dopis, ale na starší ženu nepohlédl.

Z úst jí tekla krev

Tragickou událost soudcům osvětlily i výpovědi sousedů z plzeňské Sokolovské ulice, kde se tragédie loňského 28. srpna stala. „Bydlím v osmém patře. Vylezl jsem tehdy ven, stál tam soused a volal honem, honem. Už mezi šestým a sedmým patrem jsem se zhrozil. Nic takového jsem v životě neviděl, ona tam ležela celá v krvi. Začali jsme tam nosit ručníky. Do telefonu nám záchranáři řekli, ať ji necháme v té poloze, v jaké je. Pak začala chroptět a poté přijela záchranka," popsal policistům jeden ze sousedů.

Další obyvatel domu se k tragédii připletl náhodou. „Byl bych v práci, ale byl jsem doma, protože jsem byl u lékaře. Z chodby jsem najednou slyšel nějaký hluk, tak jsem vylezl z bytu. Pak jsem si všiml ležící zakrvácené postavy a zavolal jsem pomoc. Nejdřív jsem si myslel, že ji někdo přepadl. Paní Babyková tam ležela, otevřela ústa, ale nic neřekla, protože z úst jí tekla krev," popsal další svědek.

Babyka šel v osudný den za svou ženou i přesto, že měl soudní zákaz se k ní přiblížit poté, co ji před dvěma týdny zbil. Osmatřicetiletá žena, která pocházela z Ukrajiny, měla po napadení svého muže ještě v den vraždy sádru na ruce. Matka osmileté dcery asi po dvou hodinách od napadení v nemocnici zemřela.

Soudci v úterý případ odročili na příští týden a na červen. Babyka totiž trvá na osobním výslechu znalce z odvětví chemie a biologie a také chce, aby se k soudu dostavila jeho bývalá milenka Markéta H., s níž byl své ženě půl roku nevěrný.

Šestatřicetiletému Babykovi hrozí za vraždu manželky až dvacet let vězení.