Škoda 40 tisíc korun. Ten samý den před třetí hodinou ranní museli hasiči likvidovat požár kontejnerů na Palackého třídě.

Nádoby na odpad hořely také v neděli u areálu bývalých papíren v Plzni a v městské části Skvrňany, kde se vše obešlo beze škod.

Podle statistik krajských hasičů došlo od začátku roku do konce května v Plzni a okolí k požáru 50 kontejnerů, košů a popelnic. „V Plzni 42, na jižním Plzeňsku 1 případ a na severním Plzeňsku 7. Nejčastějšími příčinami vzniku požárů kontejnerů a popelnic jsou úmyslné zapálení, nedbalost nebo hra dětí," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Vloni za stejné období to bylo 68 požárů a loni 60.

Průměrná škoda se letos při požáru odpadních nádob vyšplhala na 7800 korun.

Ve třech případech došlo k rozšíření požáru na fasádu objektu a jednou plameny šlehaly až na reklamní panel.

Požáry kontejnerů a popelnic zaměstnávají i policii. Policisté z Městského ředitelství v Plzni přijali oznámení o zničení ohněm čtyř kontejnerů a osmi popelnic. „Vzhledem k tomu, že se ani u jednoho z těchto případů do současnosti nepodařilo vypátrat pachatele, jsou všechny případy stále v šetření," sdělila mluvčí Hana Štefflová. Policisté z územního odboru Plzeň – venkov vyšetřují pět případů.

Požáry přidělávají starosti i firmám vyvážejícím komunální odpad. Josef Sopr ze společnosti Marius Pedersen uvedl, že kvůli požárům musí společnost vyměnit průměrně 30 kontejnerů ročně. Náhrada jedné zničené nádoby na odpad vyjde na 1500 až 5500 korun podle stáří.