Výpary organických rozpouštědel použitých při vyspravování kanalizace vnikaly skrz odpady do rodinných domů v Kolovči. Obyvatelům těchto domů způsobily jedovaté výpary, kterých se nadýchaly, nevolnosti, krvácení z nosu a další zdravotní problémy.

Do Kolovče dorazili hasiči ze Staňkova společně s Chemickou laboratoří Třemošná.

„Chemici naměřili ve třech rodinných domech hodnoty, které nejsou vhodné k dlouhodobému pobytu.Hasiči rodinám doporučili několik opatření, aby se snížilo pronikání výparů do místností – překrýt mokrou látkou všechny vstupy do kanalizace, tedy odpady v kuchyních i koupelnách, a především větrat. Rodiny jsme též upozornili aby se v domech nezdržovaly, dokud nebudou řádně odvětrány," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Starosta nabídl rodinám náhradní ubytování.

„Obě rodiny evakuaci odmítly s tím, že si zajistí náhradní bydlení samy nebo že v rodinných domech zůstanou a budou intenzivněji větrat. Chápu, že pro majitele dotčených rodinných domů je to nepříjemná situace, ovšem té se nedalo předejít, neboť nikdo nemohl předpokládat, že k ní dojde. Přesto se za způsobené problémy omlouváme. Nezbývá než doufat, že tato nehoda nezpůsobí obyvatelům dotčených domů závažnější zdravotní komplikace," řekl starosta Kolovče Václav Pergl s tím, že ze strany společnosti Repo a.s. bylo přislíbeno, že zmapují eventuální škody, které dotčeným obyvatelům Kolovče touto událostí vznikly, s cílem jejich kompenzace.

V pondělí mělo v Kolovči proběhnout kontrolní měření koncentrace výparů a na základě výsledku budou přijata další opatření.

„Předpokládáme, že výsledky měření již budou příznivé," věří kolovečský starosta.

Sanaci hlavního kanalizačního řadu v Palackého ulici v Kolovči bylo třeba provést kvůli jejímu poškození při srpnových povodních.

„Po dohodě s provozovatelem kanalizace a vodovodu, společností CHVAK a.s. Domažlice, byla zvolena bezvýkopová technologie s použitím umělohmotného rukávce, a to zejména z důvodu, že se poškozený kanalizační řad nachází v těsné blízkosti rodinných domů v hloubce 3 m a při jeho obnažení a výměně by byla ohrožena statika těchto domů. Navíc se tento řad nachází v tělese silnice II. třídy Koloveč – Klatovy a z dopravního hlediska by se jednalo o výraznou komplikaci," vysvětlil Pergl s tím, že práce prováděla na základě smlouvy o dílo renomovaná firma REPO, a.s Praha, přičemž bezvýkopová technologie je v praxi vyzkoušená, běžně používaná a certifikovaná. Výpary na bázi toluenu a pryskyřice, které se mají postupně uvolňovat do ovzduší, se koncentrovaly ve třech rodinných domech napojených kanalizačními přípojkami na tento řad.

"Na vině můžou být nedodržení technologie prací, nedostatečná těsnost sanitárních rozvodů v dotčených domech a jejich nedostatečné odvzdušnění, případně jiné okolnosti, jako například rozdíl teploty venkovního vzduchu a teploty v kanalizaci, nestandardní proudění vzduchu v kanalizačním řadu a v přípojkách a tak dále. Příčinu tohoto stavu intenzivně šetříme," dodal Pergl.